Soukupova debata? Nedorazil vedle Drahoše ani Topolánek

Mirek Topolánek

Autor: stars24.cz

3. ledna 2018 2:51

Vedle prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše odmítl přijít do včerejšího pořadu Aréna Jaromíra Soukupa televize Barrandov také další adept na místo hlavy státu, někdejší premiér za ODS Mirek Topolánek.

Oběma, jak potvrdil Soukup, vadila účast prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Prezident Miloš Zeman už v březnu uvedl, že se diskusních pořadů před volbou hlavy státu účastnit nebude.

Jediným kandidátem ve studiu tak zůstal podnikatel a textař Michal Horáček. Panel diskutujících doplnil někdejší mluvčí bývalého prezidenta Václava Klause Petr Hájek, kterého televize původně neavizovala. Soukup zdůraznil, že dnešní díl jeho pořadu není prezidentskou debatou.

Ovčáček přinesl přímo do studia fíkus, podle něho je neškodný a nemá názory a stojí, kam ho člověk postaví. "Dobře nahradí některé, kteří nepřišli," uvedl prezidentův mluvčí, který v pořadu vesměs tlumočil Zemanova stanoviska. Ač v souvislosti s fíkusem nikoho nejmenoval, zjevně mířil na Drahoše. Ovčáček naopak ocenil Horáčka za to, že se pořadu zúčastnil.

Drahoš už dřív sdělil, že účast v debatě prezidentských kandidátů, v níž má Zemana zastoupit jeho mluvčí, pokládá za zbytečnou. Topolánek dnes obecně na facebooku napsal, že Zeman by se konečně měl jako chlap postavit proti ostatním kandidátům a obhájit své vize a představy. "Nepovažuji za možné, aby se jakýkoli demokratický kandidát na prezidenta, tedy i Miloš Zeman, zbaběle vyhýbal televizním debatám a posílal místo sebe Nývlta," uvedl Topolánek za využití jména jedné z postav filmu Jára Cimrman ležící, spící, která představovala dvojníka arcivévody Ferdinanda.

Horáček už dřív zdůraznil, že kandidát na prezidenta musí bojovat za své postoje, zásady a vize všude. "Uvítal bych, kdyby se Miloš Zeman se mnou utkal osobně. Chápu však, že už toho není schopen. A že místo sebe vysílá svého 'viceprezidenta'," napsal na facebooku.

Další z adeptů na Hrad Marek Hilšer vyzval k tomu, aby kandidáti ve všech diskusích trvali na prázdné židli pro Zemana. "On se bojí konfrontace," soudí. Dalšími uchazeči o křeslo prezidenta jsou bývalý diplomat Pavel Fischer, někdejší šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek a hudebník Petr Hannig.

Témata: Jaromír Soukup (podnikatel moderátor) Jiří Drahoš Mirek Topolánek