Sorryjako a chcíplý pes? Tyhle letošní výroky politiků vstoupí do historie

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. prosince 2017 10:10 | Aktualizováno: 29. prosince 2017 1:37

Rok 2017 se blíží ke svému konci. I v tomto roce se tuzemští politici nenechali zahanbit a někteří svými výroky v rozhovorech nebo na sociálních sítích obohatili slovní zásobu o pár slov.

Tehdejší premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se vyjádřil nevybíravým způsobem k získání majetku Andreje Babiše. Podle Sobotky "ojebal stát".

Když se chtěla reportérka České televize Andreje Babiše zeptat, odkud vzal své peníze, tak ji řekl dodnes slavné "sorry jako". "Proč bych vám měl sdělovat všechny svoje příjmy? Sorry jako. Vy sdělujete někomu příjmy? Nebo kdo tady sděluje příjmy posledních 22 let? Co vám je vůbec do toho jako?" řekl pro ČT Babiš. Tento výrok nynějšího premiéra se stal slavným a dodnes je hojně používán.

Aby toho nebylo málo, v pořadu Partie na televizi Prima se Babiš opět ohrazoval proti tomu, že musí sdělit své příjmy. "Proč bych to měl tady sdělovat? Já jsem se svlékl do slipů, ale pindíka vám ukazovat nebudu," konstatoval předseda hnutí ANO.

Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek je také známý svými výroky. Leckdy si i rýpne do politického soka, jako v případě Babiše. Při Popeleční středě si totiž Kalousek usmyslel, že si dá nějaké bezmasé jídlo. A tak ho napadlo, že si dá Kosteleckou uzeninu. Firma totiž patří podniku Agrofert, který Babiš dříve vedl.

Dnes je Popeleční středa,den půstu.Dám si něco bezmasého,třeba Kosteleckou uzeninu.

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 1. března 2017

Předseda SPD Tomio Okamura se zase pustil do České televize. Veřejnoprávní instituci osočil z toho, že se k českým dětem chová rasisticky a xenofobně. ČT totiž vypsala konkurs na dětské role do pořadu Déčka. V něm hledala vietnamské nebo arabské děti, po kterých žádala, aby rozuměly česky a naučily se říct pár vět i v našem jazyce.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek zase jedné paní v diskuzi na Facebooku vysvětlil, že její pes neumřel, ale chcípnul. Zdůraznil totiž, že dávat zvířatům lidské vlastnosti je modernistické a levicové. Je toho názoru, že slovo jako chcípnout není ve spojení se zvířetem vulgární.

Uběhlo pár dnů a Bělobrádek prokázal velmi černý smysl pro humor. Po jeho výroku o chcíplém psu se na twitterovém účtu omluvil s tím, že už žádný humor na "internetech" dělat nebude.  

Už žádný humor na internetech. Fakt. ? #zodpovedne pic.twitter.com/uQHO759D4e

— Pavel Bělobrádek (@PavelBelobradek) 30. srpna 2017

Nákup vepřína v Letech u Písku rozpoutal mezi politiky doslova válku. Jiní argumentují tím, že nákup za 450 miliónů a následné zbourání za účelem postavení pomníku je až moc předražený, jiní zase oponují, že se tak konečně stalo, protože si to romská komunita zaslouží. Mezi odpůrce patří Tomio Okamura, který nákup ostře kritizoval. Dokonce před pár lety zpochybnil samotný tábor a romský holokaust. Mezi zastánce koupě vepřína patří Karel Schwarzenberg, který Okamuru za jeho výroky sepsul: "Bylo by mi potěšením dáti mu přes hubu, ale tady jde o důležitou věc: tábor v Letech byl česká, nikoli německá ostuda," řekl pro Lidové noviny.

Před Vánoci přidal Karel Schwarzenberg na svůj twitterový účet úsměvný příspěvek. Když totiž odcházel z hospody, viděl spěchající ministry na jednání vlády. "Opozice má něco do sebe," komentoval situaci čestný předseda a poslanec.

Cestou z hospody jsem potkal ministry spěchající na vládu. Opozice má taky něco do sebe.

— Karel Schwarzenberg (@schwarzenbergk) 22. prosince 2017

Témata: politici Andrej Babiš Pavel Bělobrádek Karel Schwarzenberg