Zeman v Polsku udělal ostudu? Nejdřív pospával u projevu, pak netrefil slavnostní zvon!

Miloš Zeman v Polsku 4

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

2. září 2019 11:22

V neděli se v Polsku za účasti desítek světových státníků konala vzpomínková akce u příležitosti 80 let od začátku druhé světové války. Česko ve Varšavě reprezentoval prezident Miloš Zeman, který se postaral o pořádný poprask.

Slavnostní ceremonie v centru polské metropole, kterou připomínkové akce vyvrcholily, se zúčastnila například německá kancléřka Angela Merkelová, německý prezident Frank-Walter Steinmeier, americký viceprezident Mike Pence, český prezident Miloš Zeman či slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ruský prezident Vladimir Putin pozván vůbec nebyl.

Podle polské televize do Varšavy přijely delegace celkem ze čtyř desítek států, dohromady asi 250 hostů, včetně 17 hlav států.

S projevem vystoupil i hostitel celé akce, polský prezident Andrzej Duda. Kamery při jeho vystoupení zachytily Miloše Zemana, jak si na chvíli podepřel hlavu a zavřel oči. Video ihned začalo kolovat po sociálních sítích a řada Čechů Zemana za jeho chování kritizovala.

Na fotky z ceremoniálu se můžete podívat v naší fotogalerii. 

Přehled státníků na 80. výročí začátku II. svět. války.Zejména ten náš, na konci vpravo dole, je zaujat historií.#zeman pic.twitter.com/1PfklUgNRR

— PJP (@dzury3) September 1, 2019

To ale nebyl jediný kontroverzní moment českého prezidenta. Po projevech státníci zvonili na zvon s nápisem Paměť a varování. Miloš Zeman se k němu dostal až na konec. Nastoupení hosté museli počkat, než česká hlava státu v doprovodu bodyguarda a o holi ke zvonu došla.

Když se Zeman ke zvonu konečně dostal, nedokázal se Zemanovi napoprvé zazvonit. Podařilo se mu to až napodruhé. I tento moment zachytily kamery. Přenos byl přitom vysílaný nejen v Polsku, ale i v celé řadě dalších zemí.

Témata: Miloš Zeman Polsko II. světová válka