Zeman se objevil v časopise Playboy! A je to peprné!

Miloš Zeman

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. prosince 2017 23:07

Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor magazínu Playboy, který je znám především díky nahotinkám. O těch ale Zeman rozhodně nemluvil. Rozpovídal se naopak nejen o současné politické situaci, ale i o tom, co bylo dříve.

Zeman poukazuje na to, že prosazování požadavků vítěze voleb je samozřejmostí, ba dokonce povinností, protože právě vítěz k tomu má největší mandát ze všech. „Ti, kdo prohráli volby, se nejsou schopni vyrovnat s porážkou a neúspěšně bojují s vlastní frustrací. V první řadě mám na mysli ČSSD, ale také TOP 09,“ vysvětloval Zeman.

Připomněl také, že spolu s Václavem Klausem chtěli v minulosti posílit většinové prvky při zachování poměrného zastoupení, který byl založen na vytvoření třiceti pěti volebních krajů. „Čím menší kraj, tím větší procento nezbytné k tomu, aby se kandidát v tomto kraji dostal do Poslanecké sněmovny. Tito již zmínění trpaslíci okopávající kotníky by rázem zmizeli nebo by museli bojovat o své místo na slunci mnohem usilovněji, než je tomu dnes. Kdyby náš záměr vyšel, mimo parlamentní lavice by dnes byla TOP 09, dále pak STAN, možná i lidovci,“ vysvětluje Zeman s tím, že Václav Havel měl tehdy iluze o proporcionálním volebním systému a jeho podnět k Ústavnímu soudu se setkal s úspěchem, i když obě komory Parlamentu zmíněný zákon schválily.

Zmínil také, že on sám byl premiérem menšinové vlády čtyři roky a podle svých slov s ní byl velmi spokojený. „Pokud se podíváte do západní Evropy, zjistíte, že menšinové vlády představují naprosto běžnou praxi, nicméně vyžadují určitý druh opoziční smlouvy. Znamená to dohodu buď s jednou, nebo s více opozičními stranami. A to, že to nutí k větší míře vyjednávání, než je tomu v případě většinové koalice, nepovažuji za nedostatek, ale přednost,“ tvrdí současná hlava státu.

Podle jeho názoru u některých stran, které ve volbách příliš dobře nedopadly, převážil komplex méněcennosti. „My Češi, tomu říkáme mindrák.  A zamindrákovaní lidé jsou nebezpeční sobě i svému okolí,“ tvrdí. „Vítězná strana měla v čele silnou osobnost, zatímco poražené strany měly na vedoucích postech místo osobností pouze osoby,“ uvedl k postavě předsedy ANO Andreje Babiše a dalších šéfů politických stran.

Zeman byl v nedávné době vyzýván, aby nejmenoval Andreje Babiše premiérem, protože může být trestně stíhán. „Na tuto námitku odpovídám, že žijeme v zemi, ve které se trestní stíhání vlečou několik let a velmi často končí osvobozením. Nezpochybnitelným důkazem toho je například česká eurokomisařka Věra Jourová. Je proto nesmysl, abychom čekali na jmenování premiéra až doby konce vyšetřování,“ zdůraznil.

Krátce se také vrátil k postavě chartisty Tomáše Hradílka, který držel hladovku a žádal Zemana, aby už znovu nekandidoval. „Pana Hradílka jsem asi dvacet let neviděl ani neslyšel," uvedl s tím, že s ním komunikoval na náměstí v Lipníku. „Přišel tam a požádal mě, abych nekandidoval. Odpověděl jsem mu, že před dvěma dny odvezla moje žena na Ministerstvo vnitra krabici s archy, na kterých bylo 113 000 podpisů lidí, kteří naopak požadují moji kandidaturu. A pan Hradílek, není nadřazen těmto lidem.  Jsem rád, že si nakonec hladovku po několika dnech rozmyslel, neboť máte pravdu v tom, že patřil mezi lidi, kteří se dokázali vzepřít totalitě. Na druhou stranu, na post federálního ministra vnitra rezignoval hodně brzo,“ uvedl prezident.

Michal Horáček médiím řekl, že i když se se Zemanem neztotožňuje snad v ničem, považuje jej za svého prezidenta, protože ctí vítěze voleb a prezidentský úřad. Zeman to podle svých slov vnímá podobně. „Mohu Vás ubezpečit o tom, že v případě neúspěchu budu považovat svého nástupce, stejně tak jako tomu bylo i v případě Václava Havla a Václava Klause, za svého prezidenta,“ ujišťuje Zeman.

Témata: Miloš Zeman politici