Horáčkova výzva zasáhla české osobnosti: Svěrák a další protestují proti "mlátičce" Ondráčkovi

Skladatel a textař Michal Horáček

Autor: stars24.cz

12. prosince 2017 20:25 | Aktualizováno: 14. prosince 2017 3:02

Poslanci by dnes měli jednat o členech 11 komisí, volba předsedů se uskuteční později. Kontroverze budí zejména jméno Zdeňka Ondráčka (KSČM), který byl nominován do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. Proti tomu se ale postavila celá řada známých osobností.

Kritici poukazují na to, že Ondráček v roce 1989 zasahoval jako policista proti demonstracím kritiků tehdejšího režimu. Proti jeho nominaci protestuje především prezidentský kandidát Michal Horáček, který zveřejnil výzvu určenou nejen novému premiérovi Andreji Babišovi i ostatním prezidentským kandidátům. Požádal je, aby zabránili tomu, aby Ondráček získal tak důležitý post. Komunisté ale na Ondráčkovi trvají.

Na Horáčkovu výzvu zareagovali například dramatik, scenárista, herec, autor písňových textů a spisovatel Zdeněk Svěrák, bývalý předseda a dlouholetý místopředseda Senátu Petr Pithart nebo chirurg Pavel Pafko. Video s jejich výzvou zveřejnil Horáček na svém facebooku.

„Zítra se v poslanecké sněmovně bude projednávat jmenování předrevoluční mlátičky Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS. Minulý týden jsem otevřenou výzvou oslovil Andrej Babiš, aby poslanci za ANO jmenování Ondráčka zabránili. Dnes se k mé výzvě #kdomlcisouhlasi přidali i Zdeněk Svěrák, Pavel Pafko a Petr Pithart. Sdílejte toto video také vy. A pište tady na FB ANO a sdělte poslancům, co si myslíte o jmenování člověka, který ve službách okupačního režimu mlátil pendrekem lidi, kteří chtěli projevit svůj názor. Spolu to dáme!“ napsal k videu Horáček. 

„Já si myslím, že jestli se má stát předsedou komise pro kontrolu bezpečnostních sborů člověk, který se kdysi staral o bezpečnost totalitního systému s obuškem v ruce proti demonstrantům, tak je to skoro takový symbolický výsměch všem hodnotám, kvůli kterým lidi na ta náměstí chodili,“ myslí si Svěrák.

„Mlátit bezbranného člověka mi přijde nepřiměřené a s takovým člověkem bych nechtěl mít nic společného. A aby mě někde zastupoval, no to už vůbec ne,“ doplňuje ho Pafko.

„Tak teď má při obsazování funkce šéfa strašně důležité komise KSČM pana Babiše jasně na háku. A přitahuje si ho a zkouší, kam až to půjde. A on to má v rukou. On může ovlivnit to hlasování. A jestli to neudělá a nezpůsobí, že ten policajt – bijec nebude tímto šéfem, tak ať si nemyslí, že ho Evropa bude přijímat,“ uvedl Pithart.

Video s výzvou sdílel také například vodní slalomář a kajakář Vavřinec Hradílek. „Už takhle mají ať už bývalí nebo současní komouši a stbaci v naší zemi nebezpečně silnou pozici. Je mi z toho smutno a pokud zítra dojde k tomu, že taková "mlátička" bude jmenovaná předsedou výboru, který kontroluje policii a jiné bezp.složky, tak to bude ještě větší výsměch, než li už je ... nám všem... Netušil jsem, že cena za politickou podporu je až tak vysoká. Děkuji panu Horáčkovi za jeho aktivitu,“ uvedl český olympionik.

Témata: Zdeněk Ondráček Michal Horáček Jan Svěrák (režisér) Listopad 1989