"Mlátička" esenbák Ondráček má dohlížet na Policii ČR! V listopadu 89 obuškem zdravil demonstranty

Zdeněk Ondráček

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. prosince 2017 14:45

Do čela Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podle všeho míří nominant KSČM Zdeněk Ondráček. Poslanec za KSČM byl jedním ze zasahujících členů sboru proti lednové demonstraci v roce 1989 na Václavském náměstí a Národní třídě, kde bylo zraněno několik osob.

Při demonstraci, která se konala 20. ledna 1989 při příležitosti oslavy 20 let od upálení Jana Palacha, zasahoval tehdy téměř dvacetiletý Ondráček, příslušník pohotovostního útvaru Veřejné bezpečnosti, proti mnoha protestujícím občanům. Dle rozhlasových stanic Hlasu Ameriky nebo Svobodné Evropy šlo o nepřiměřené až brutální zákroky, kterými se policisté snažili dav lidí uklidnit.

Sám Ondráček tehdy pro televizi zákrok obhajoval a nařčení, že šlo o brutální zásah odmítl s tím, že „Hlas Ameriky nebo Svobodná Evropa vysílá jenom to, co řeknou jejich korespondenti zde, kteří jsou placení za to, co řeknou. Čím víc budou urážet náš stát a hanobit naše čelní představitele, tak tím dostanou více peněz,“ řekl mladý policista, který ještě v létě téhož roku vstoupil do KSČ.

Prezidentský kandidát Michal Horáček na to konto, poslal Andreji Babišovi dopis, ve kterém jej žádá, se tak nestalo. „Prosím Vás, abyste spolu se svými stranickými kolegy svůj vliv uplatnil a zvolení pana Ondráčka do uvedené funkce nedopustil. Znamenalo by popření ideálů, na nichž svůj dnes svobodný stát budujeme,“ píše Horáček v otevřeném dopise.

Andrej Babiš řekl, že požádal kolegu z hnutí ANO, Jaroslava Faltýnka, aby se sešel se zástupci KSČM a zvážili jiného kandidáta. Předseda komunistů, Vojtěch Filip, pro Českou televizi řekl, že k tomu nemají důvod. „Nevidím důvod, proč by Zdeněk Ondráček neměl být nominantem právě na tuto funkci, když má jeden z nejvyšších stupňů bezpečnostní prověrky,“ argumentuje Filip a dodává: „Horáček by se měl zamyslet nad vlastní minulostí.“

Prezidentský kandidát si to nenechal líbit a na svém twitterovém účtu vzkázal: „Komunisti mi říkají, ať se zamyslím nad svojí minulostí. Tak já to soudruhu Vojtěchu Filipe dělám. Pamatuju, jak jste stříleli lidi na hranicích a udávali nás. A ještě v 89´ mlátili lidi pendrekem. Postavil jsem se tomu tehdy a postavím se tomu znova"

Témata: Zdeněk Ondráček GIBS