Policie popsala poslední vteřiny života vraha z FF UK! Byl mezi podezřelými z klánovické vraždy

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Autor: Pavel Krejčí

22. prosince 2023 13:12

Pražská policie v pátek před polednem informovala, že tragická čtvrteční střelba v budově Filozofické fakulty UK si vyžádala čtrnáct obětí. Patnáctou zemřelou osobou je pachatel, podle policistů spáchal sebevraždu. Pražští kriminalisté sdělili, že střelec byl v širokém okruhu podezřelých z dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese. 

Pražská policie nejprve na tiskové konferenci ukázala novinářům video ze zásahu v budově FF UK. Velitel zasahujících jednotek uvedl, že v době příjezdu prvosledových hlídek se již neozývala střelba, což komplikovalo lokalizaci pachatele. Až po nějakém čase přišla od policistů nacházejících se venku informace, že je střelec na ochozu u střechy.

Když se strážci zákona ke střelci přiblížili, rozhodl se vzít si život. "Pachatel ucítil, že se kolem něj utahuje smyčka, a spáchal sebevraždu," uvedl velitel zasahujících policistů. 

Ředitel pražského krajského policejního ředitelství Petr Matějček sdělil, že útočník manipuloval s dlouhou střelnou zbraní s optikou, kterou upustil či odhodil. Následně mu zbyla brokovnice, kterou se zřejmě zastřelil. 

Policisté na tiskové konferenci potvrdili, že útočník spáchal sebevraždu poté, co upustil dlouhou střelnou zbraň s optikou a zbyla mu brokovnice. Tou se zřejmě zastřelil, uvedl ředitel pražského krajského policejního ředitelství Petr Matějček. 

Novinářům také popsal, že střelec střílel na kolemjdoucí mimo objekt fakulty a tři lidi zranil. Zasáhl také civilní a policejní vozidlo. Z řad strážců zákona nikdo neutrpěl zranění. Svědectví studentů potvrdila, že pachatel byl sám. "Jsem přesvědčen, že rychlý zákrok policistů zabránil dalšímu krveprolití," prohlásil Matějček s ohledem na to, že na chodbě viděl připravené plné zásobníky střeliva. 

Pražská policie se také opět vyjádřila ke spojitosti s případem dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese z minulého týdne. Vedoucí oddělení vražd Aleš Strach prozradil, že útočník z FF UK byl v okruhu podezřelých v této kauze. Podezřelých však byly tisíce, zdůraznil. 

"Indicie nám k tomu směřují, ale čekáme na výsledky balistických testů. Budete informováni o tom, zda šlo o jednoho a téhož pachatele," dodal Matějček. 

Náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Vojtěch Motyka přiblížil, jaký vývoj měly události včerejšího dne. Krátce před půl jednou odpoledne obdrželi policisté oznámení od kamarádky střelce, že neodpovídá poté, co od něj dostala esemesku, ve které vyjevil sebevražedné úmysly. 

Ve 12:47 našla hlídka v Hostouni mrtvého muže, otce podezřelého. V domě bylo následně nalezeno zařízení vypadající jako nástražný výbušný systém. Pátrání po podezřelém bylo vyhlášeno ve čtvrt na dvě, již předtím bylo přizváno operační řízení pražské policie. 

Krátce před půl druhou byli pražští policisté požádáni o šetření na fakultě s upozorněním, že muž může být ozbrojen. Po zjištění, že by se hledaná osoba mohla nacházet v budově v Celetné ulici, vyrazili strážci zákona tam, aby objekt evakuovali. 

První oznámení o střelbě v budově na náměstí Jana Palacha přišlo minutu před 15. hodinou. V 15:11 byl hlášen pohyb podezřelého na střeše. O devět minut později bylo potvrzeno, že byl střelec eliminován. 

Témata: střelba na pražské FF UK (21.12.2023) Policie ČR krimi Praha Univerzita Karlova