Policejní manévry na Let It Roll: V autobuse měly být drogy. Rakušan nechá postup prověřit

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

5. srpna 2023 9:18

Policisté a celníci v pátek zastavili a zkontrolovali cestující z autobusu jedoucího na festival Let It Roll v Milovicích. Policie tvrdí, že se potvrdila její informace o cizinci s větším množstvím drog. Do věci se každopádně vkládá ministr vnitra Vít Rakušan, který chce vědět, zdali byl postup složek adekvátní. 

Na sociálních sítích se v pátek objevily záběry z policejní kontroly na festivalu Let It Roll, kde strážci zákona zastavili celý kyvadlový autobus na trase mezi Milovicemi a festivalovým areálem a provedli kontrolu všech cestujících, která trvala asi půl hodiny. 

Policie tak měla v průběhu pátku co vysvětlovat, protože mnoho lidí na sítích dalo jasně najevo, že takovému zákroku nerozumí. Okolnosti zásahu ještě v pátek večer ozřejmila, přičemž se do věci vložil také ministr vnitra. 

Policisté uvedli, že společně s celníky obdrželi informaci o cizinci s větším množstvím drog. "Tato informace se potvrdila a kromě 'známých' látek (extáze, pervitin, kokain) jsme objevili i takové, které na místě nešlo detekovat a byly proto zajištěny a převezeny na expertízu," napsali na sociální síti X. V téměř 20 případech byly zahájeny úkony trestního řízení kvůli držení většího množství drog. 

"Zkušenosti z minulých let jsou obdobné a naším úkolem je prověřovat jakékoliv protiprávní jednání, speciálně pokud nás na něj někdo upozorní. Plně chápeme, že ze zveřejněných záběrů bez kontextu lze vyvodit různé závěry, nicméně stále platí, že jedním z našich úkolů je odhalovat trestnou činnost na úseku distribuce nelegálních drog a nebudeme tedy přehlížet konkrétní oznámení týkající se jejich šíření," dodali strážci zákona. 

Celní správa uvedla, že s policií pravidelně pracuje v součinnosti. "Cílem hromadné kontroly osob a zavazadel je v co nejkratší době ověřit, zda nedochází k přepravě zakázaných látek a zboží, aniž by byli cestující zbytečně zdržováni," vysvětlila. 

"V poslední době se rozmáhají různé typy syntetických drog (např. fentanyl a jeho deriváty), které uživatelům způsobují okamžité fatální následky. Z tohoto důvodu Policie ČR v součinnosti s Celní správou ČR realizuje kontrolní akce na odhalení těchto nebezpečných látek," doplnili celníci.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) napsal, že disponuje informacemi, že policie věděla o drogách v zastaveném autobuse. Proto požádala Celní správu o kontrolu vozidla. "Při té byly zajištěny mimo jiné tvrdé drogy. Další informace o zásahu si v pondělí vyžádám od policejního prezidenta, kterého jsem už teď požádal, aby nechal prověřit, jestli byl postup ze strany Policie adekvátní. Předpokládám, že postup Celní správy obdobně nechá prověřit ministr financí," konstatoval. 

Let It Roll se označuje za největší drum & bass festival na světě. Koná se tradičně v Milovicích, letos v termínu 3. až 5. srpna. Mezi hlavní hvězdy tohoto ročníku patří britské elektronické duo Chase & Status.

Témata: Policie ČR Drogy festivaly Vít Rakušan (STAN) Celníci