Polární záře, jakou jsme roky nezažili. Česko zažilo úchvatnou podívanou

Polární záře.

Autor: Jan Hrabě

6. listopadu 2023 11:35

Polární záře, jakou jsme nezažili už roky. Tak komentoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) nedělní podívanou na obloze nad Českou republikou. Možnost pozorování jevu ale celý večer komplikovala oblačnost. 

K Zemi v neděli před obědem dorazil materiál z jedné ze slunečních erupcí, čímž došlo k narušení geomagnetického pole. Byla tak naděje na spatření polární záře po setmění, upozornili meteorologové s předstihem na sociální síti X.

ČHMÚ ale zmiňoval, že pozorování bude komplikovat počasí, konkrétně proměnlivá oblačnost na většině území. "Kromě malé oblačnosti je nutný dobrý výhled nad severní obzor a temná obloha. Větší šanci budete mít s digitálním fotoaparátem, případně i lepším mobilním telefonem," uvedli odborníci praktické rady.

Například kolem 18. hodiny byla záře vidět ve Slezsku, zmenšená oblačnost panovala také na Vysočině a lokálně ve středních Čechách. Později se zlepšily podmínky také na Vysočině či na Zlínsku. 

Meteorologové v průběhu večera připomínali, že jde o velmi dynamický a proměnlivý úkaz, který závisí u na okamžité polaritě slunečního větru. "Proto záře nemusí být vidět a během minuty najednou velmi výrazně," dodali. 

Polární záře je souhrnný název pro světelné úkazy nastávající ve vysoké atmosféře Země ve výškách od 80 km, někdy zasahující i do výšek několika set kilometrů. Jsou výsledkem poruch v magnetosféře Země způsobených slunečním větrem. Výraznější polární záře vznikají v důsledku vyšší rychlosti slunečního větru z koronálních děr a výronů koronální hmoty.

Témata: Polární záře Počasí ČHMÚ