Poláci řádili na Novojičínsku: Než spadla klec, ukradli kilometry trakčního vedení

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

13. září 2023 16:07

Polský gang zlodějů trakčního vedení, které čtveřice mužů opakovaně kradla na českém území, se podařilo dopadnout novojičínským kriminalistům. Pachatelé ukradli kilometry vedení, čímž vznikla mnohamiliónová škoda. Nyní jim hrozí, že stráví až osm let za mřížemi. 

Moravskoslezská policie uvedla, že ke krádežím trakčního vedení došlo v Novém Jičíně už v minulosti, aniž by byl zjištěn pachatel. Průlom nastal letos v březnu, kdy bylo odcizeno půldruhého kilometru kabelů mezi železničními stanicemi Studénka a Suchdol nad Odrou. Škoda byla vyčíslena na téměř 700 tisíc korun.

"Důkladným ohledáním místa činu a následným prověřováním byli policisté čím dál více na stopě možným pachatelům. Všechny zajištěné důkazy je stále více směřovaly na území jiného státu, konkrétně do Polska," uvedla policejní mluvčí Pavla Procházková. Kriminalisté proto zahájili spolupráci s polskými kolegy. 

Na konci června byli brzy ráno a bezprostředně po činu zadrženi na dálnici D1 u Klimkovického tunelu zásahovou jednotkou čtyři muži cizí státní příslušnosti ve věku mezi 41 a 48 lety, kteří krátce předtím odcizili trakční vedení podél železniční tratě Studénka – Sedlnice. K přepravě více než kilometru měděného lana o váze přes tunu používali osobní auto i dodávku. 

"Po zadržení byly provedeny prohlídky vozidel, kde byly mimo zcizeného lana posilujícího trakční vedení zajištěny také předměty použité k trestné činnosti. Pomocí speciálně upravených nůžek pachatelé odstřihávali měděné lano nacházející se ve výšce takřka 7 metrů od země. To však bylo pod napětím 3.000 voltů, čímž se dobrovolně vystavovali nebezpečí zásahu elektrickým proudem," popsala Procházková.

Během tří dnů následovalo pět domovních prohlídek v Polsku, během nichž byly zajištěny důkazy, které vedly k objasnění dalších tří krádeží v okrese Nový Jičín v letech 2019, 2022 a 2023. Hlavním motivem jednání pachatelů byla touha po zisku, majiteli vedení vznikla škoda dosahující téměř dvou a půl milionu korun. 

Čtveřice mužů byla obviněna ze spáchání trestného činu krádeže a trestného činu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení v rámci organizované skupiny. Tři osoby jsou stíhány vazebně. V případě odsouzení jim hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Témata: Vlaky Policie ČR