Poláci popsali úterní tragédii na Sněžce: Jak hluboko se zřítili dva lidé?

Cesta pod vrcholem Sněžky, ilustrační foto.

Autor: Jan Hrabě

31. ledna 2024 20:25

Neštěstí se v úterý stalo na polské straně nejvyšší české hory Sněžky. Dva lidé se z ní zřítili dolů a pád nepřežili. Polští záchranáři, jimž pomáhali i jejich čeští kolegové, dnes popsali náročný zásah v horském terénu. 

Hlášení o události přišlo v úterý krátce po 14. hodině. Mluvilo se v něm o skupině turistů, přičemž nebylo jasné, o kolik lidí se přesně jedná. Nakonec se nepotvrdilo, že by ze Sněžky spadly více než dvě osoby. 

Podle polských záchranářů došlo k nálezu těl dvou mrtvých o zhruba 900 metrů níže. "Tito lidé spadli ze samého vrcholu Sněžky až pod Kocioł Łomniczka," uvedli záchranáři s tím, že oběťmi jsou polští občané, muži ve věku 23 a 47 let.

Česká horská služba upozornila, že v Krkonoších platí už několik dní výstraha před zledovatělým terénem na hřebenech. Na svazích Sněžky se podle nich v průběhu tohoto týdne odehrála obdobná záchranná akce, která se naštěstí obešla bez zranění. 

Povolaní lidé doporučují turistům, aby měli připravené nesmeky, které jde nasadit na jakoukoliv botu během chvíle. "Na zledovatělém povrchu, námraze, ledu nebo na ztvrdlém sněhu vám mohou ale zásadně pomoci," poznamenala horská služba. 

Témata: sněžka Krkonoše horská služba