Pokuta kvůli Zemanovi. Hrad mu totiž platil právníka z veřejných peněz

Miloš Zeman

Autor: Jan Hrabě

11. září 2023 20:55

Prezidentská kancelář v lednu zaplatila přibližně 150 tisíc korun za porušení rozpočtové kázně. Finanční úřad vyměřil sankci, protože Hrad z veřejných peněz zaplatil náklady na právní zastupování exprezidenta Miloše Zemana ve sporu s někdejším poradcem Zdeňkem Šarapatkou.

Kancelář zaplatila za zastupování Zemana přes 348 tisíc korun advokátu Marku Nespalovi, který později po kritice ze strany NKÚ částku vrátil. Učinil tak ale až poté, co pražský finanční úřad zahájil s Pražským hradem správní řízení a vyzval k zaplacení 148 909 korun za porušení rozpočtové kázně, napsaly Hospodářské noviny

Hrad již podle deníku zaplatil penále, aby nenarůstalo o úroky. Zároveň zvažuje podání odvolání ke Generálnímu finančnímu ředitelství. Kancelář by výhledově mohla žádat náhradu škody po osobě, která ji způsobila. 

V minulém týdnu informovala Česká televize, že kanceláři hrozí další sankce v podobě pokuty ve výši až 300 tisíc korun od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), který spustil správní řízení ohledně žádostí předchozí hlavy státu o abolice. Úřad zjišťuje, zda dopisy, jejichž prostřednictvím Zeman žádal premiéra o spolupodpis ve dvou kauzách týkajících se jeho spolupracovníků, nebyly neoprávněně utajovány. 

Snahou bylo zastavit prověřování skartace zprávy k vrbětické kauze a úniku tajných informací z Bezpečnostní informační služby. Předseda vlády údajně odmítl připojit podpis a Zeman veřejně popřel, že by chtěl abolici udělit. 

Témata: Miloš Zeman Pražský Hrad