Počasí šílí: Sucho vystřídal vydatný déšť. Na mnoha místech v ČR hrozí povodně!

Povodně 7

Autor: Jan Novák, stars24.cz

22. května 2019 19:42 | Aktualizováno: 22. května 2019 22:02

Hladiny toků ve Zlínském kraji dnes kvůli vytrvalému dešti stoupaly. Na Senici v Ústí u Vsetína, Vsetínské Bečvě v Jarcové, Bystřičce nad stejnojmennou nádrží a Hutiském potoce v Solanci na Vsetínsku platil v 18:00 třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň.

V Solanci později klesl. Stejného, třetího stupně odpoledne dosáhla také Lutoninka ve Vizovicích na Zlínsku, kde však hladina již klesá. V Ústí voda zatopila desítku rodinných domů, řekl ČTK starosta obce Zdeněk Srněnský. Na dalších sedmi místech v kraji platil večer druhý povodňový stupeň, na šesti místech první povodňový stupeň. Nejvíc zasažené je Vsetínsko a Zlínsko, zjistila ČTK z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Hladina v Senici stoupla podle Srněnského velmi rychle. Odpoledne však Senice kulminovala a večer se hladina o několik centimetrů snížila. "Další vlna by ale mohla přijít v noci nebo ráno," řekl ČTK starosta. Lidé v obci podle něj plní pytle pískem a jsou připraveni je umístit na krizová místa. Hladina Senice vystoupala na 317 centimetrů, v 18:00 byla ve výši 307 centimetrů. Třetí povodňový stupeň platí od 270 centimetrů. Běžně bývá v toku asi 80 centimetrů vody.

Například ve Zlíně dosáhla řeka Dřevnice druhého povodňového stupně, v místní části Malenovice se řeka vylila na cyklostezku. "Strážnici cyklostezku uzavřeli a stejně jako povodňová komise jsou v pohotovosti," uvedl zástupce magistrátu Lukáš Fabián.

Limit pro vyhlášení druhého povodňového stupně byl večer překročen také na Vsetínské Bečvě ve Velkých Karlovicích, Bystřičce pod nádrží, Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí, Juhyni v Rajnochovicích, Lutonince ve Vizovicích a Luhačovickém potoce pod tamní nádrží.

První povodňový stupeň platí na Vsetínské Bečvě ve Vsetíně, Juhyni v Kelči, Dřevnici v Kašavě nad nádrží a ve Slušovicích, Olšavě v Uherském Brodě a toku Kolelač v Bojkovicích.

Hasiče zaměstnává v celém kraji zejména čerpání vody ze sklepů, nejvíce na Vsetínsku. Evidují desítky výjezdů. Ve Vsetíně se dnes na některých místech vylily z břehů tři toky. "V Semetíně u hřiště byly použity pytle s pískem, celkem 120 kusů. Na několika místech Vsetína došlo k ucpání propustků na cestách, nejvíce na Ohradě a Bobrkách u společnosti Hirschmann, závady byly odstraňovány a cesty jsou již průjezdné. Zaplaven je podjezd na Trávníkách, kde je vyhlášen až do odvolání zákaz vjezdu," uvedla mluvčí radnice Jana Raszková. Škody na majetku zatím nejsou vyčísleny, místy jsou poškozeny komunikace.

V úterý odpoledne byla z preventivních důvodů otevřena spodní výpust na vodním díle Karolinka na Vsetínsku. "Naše nádrže jsou připraveny zachytit či transformovat případné povodňové průtoky, retenční prostory jsou na všech nádržích volné a hladinu zásobních prostor upravujeme dle aktuální situace a předpovědi. Naši dispečeři vývoj pečlivě monitorují a situaci sledují i zaměstnanci v terénu," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Ani několikadenní déšť však nedokáže podle Povodí Moravy doplnit deficit několik let trvajícího sucha. Nasycena je jen svrchní část půdy, na doplnění hladiny podzemních vod to však nestačí. "Na podobné vývoje si musíme začít zvykat. Povodně a sucho jsou dvě strany téže mince. Budeme se s nimi setkávat pravidelně. Aktuální situace dokládá, že vedle opatření proti suchu je třeba dokončovat protipovodňovou ochranu v obcích a ve městech. Zbytečná zdržení a průtahy při realizaci protipovodňové ochrany budou do budoucna zvyšovat riziko škod způsobené povodněmi v daných lokalitách," uvedl Gargulák.

V severovýchodní polovině Česka může dnes a ve čtvrtek dopoledne napršet 30 až 70 milimetrů, na návětří hor ojediněle přes 100 milimetrů vody. V Beskydech se vydatnější srážky budou vyskytovat až do čtvrtečního večera. V zasažených oblastech mohou podle ČHMÚ hladiny toků vystoupat na první a druhý povodňový stupeň, na tocích odvodňujících Jeseníky až na třetí stupeň, tedy ohrožení.

Témata: Počasí Povodně Déšť