Předpověď počasí: Vydatný déšť a hrozba POVODNÍ v těchto krajích! Díky extrémním srážkám

Déšť

Autor: Jan Novák, stars24.cz

22. května 2019 5:30

Česko ve středu zasáhne prudký déšť, v extrémních případech by mohlo během jediného dne napršet až 100 mm. Hned v pěti krajích vyhlásili meteorologové výstrahu. Vysoký stupeň nebezpečí, tedy druhý nejvyšší možný, hrozí kvůli enormně silným dešťům, které mohou vyústit až v silné povodně.

Výstraha před vydatným deštěm ve vysokém stupni nebezpečí platí pro část Pardubického (Orlickoústecko), Královéhradeckého (okresy Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov), Libereckého (okresy Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily), Olomouckého (okresy Jeseník, Olomouc, Přerov, Šumperk) a celý Moravskoslezský kraj.

Před nízkým stupněm nebezpečí varují meteorologové zbytek Pardubického a Královéhradeckého kraje, část Zlínského (okresy Kroměříž, Vsetín), Olomouckého (okres Prostějov) a Jihomoravského (Blanensko) kraje a také Vysočiny (Havlíčkobrodsko, Žďársko). V obou případech platí výstraha od úterní půlnoci do čtvrteční 8. hodiny ráno.

Napršet by podle meteorologů mohlo během 24 hodin 30 až 70 milimetrů, v extrémních případech - především v návětších hor ojediněle až kolem 100 milimetrů. Během noci na čtvrtek budou srážky slábnout. Především v Beskydech ale mohou způsobit rychlé rozvodnění menších toků.

Povodňová bdělost je v platnosti pro Vsetínsko, Přerovsko, okres Praha východ, Chrudimsko, Pardubicko, Havlíčkobrodsko, Žďársko, Blanensko a okresy Brno-město a Brno-venkov, znovu do odvolání.

Varování před vydatnými dešti platí od půlnoci na středu do čtvrtečního rána. Povodňová pohotovost byla vyhlášena na Svitavsku, Orlickoústecku, Jesenicku, Olomoucku, Šumpersku a v celém Moravskoslezském kraji. Dále také pro Mladoboleslavsko, Náchodsko, Rychnovsko, Trutnovsko, okresy Jablonec nad Nisou, Liberec a Semily.

Ta platí podle meteorologů od zítřejší osmé hodiny ranní, a to až do odvolání v závislosti na tom, jak se budou zvedat nebo klesat hladiny vodních toků.

Odborníci doporučují řidičům při silném dešti snížit rychlost auta, protože hrozí nebezpečí aquaplaningu. Pokud uvidíte zaplavenou silnici, nepokoušejte se na ni vjet, pozor dávejte i na podemletí krajnic a mostů. Zároveň by lidé měli sledovat vývoj situace a jeho prognózu. Na tocích, kde hrozí záplavy, by pak neměli provozovat žádnou činnost.

Témata: Počasí Déšť Povodně Jaro