Sněhová chumelenice, jazyky nebo náledí: Aktuální situace na silnicích zde!

Zima, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz

4. prosince 2017 7:57

Od dnešního rána na mnoha místech České republiky sněží. Podívejte se, jaká je aktuální situace ve vašem kraji.

Jihočeské silnice jsou sjízdné, sněží na Šumavě i u Blatné

Všechny silnice na jihu Čech jsou po ránu sjízdné se zvýšenou opatrností. Sněhové přeháňky se vyskytují ve všech okresech, na Šumavě či v okolí Blatné na Strakonicku sněží víc. Řekl to dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Vlastimil Zikmund.

V okresech České Budějovice a Jindřichův Hradec měli v noci silničáři venku všechny sypače, v ostatních regionech jich vyjela nadpoloviční většina. "Jezdí se od dvou, od tří hodin, sněhové přeháňky jsou ve všech okresech, na Šumavě, v Jindřichově Hradci a okolí Blatenska trošku intenzivnější. Nicméně všechny silnice by v tuto chvíli měly být sjízdné, nemáme žádné hlášení, že by někde byly zásadní problémy, nikde nestojí kamiony," uvedl Zikmund.

V jižních Čechách bude dnes podle meteorologů převážně zataženo, občas sněžení. Nejvyšší denní teploty jeden až čtyři stupně nad nulou, v 1000 metrech na horách kolem minus tří. Na horách se mohou místy tvořit sněhové jazyky.

Mrznoucí mrholení může zhoršit dopravu v Moravskoslezském kraji

Mrznoucí mrholení či sněhové přeháňky mohou dnes komplikovat situaci řidičům v Moravskoslezském kraji, měli by proto být opatrní. Silnice jsou ale sjízdné. Vyplývá to z aktuálních informací silničářů.

Silnice jsou převážně holé a vymrzlé nebo mokré.Ve vyšších polohách stále může být ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Podle předpovědi meteorologů by dnes v regionu mělo být převážně zataženo s občasným sněžením. K večeru lze očekávat přechodné ustávání srážek i částečné ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty budou okolo tří stupňů, na horách mohou klesnout až na minus pět stupňů Celsia.

V Libereckém kraji v noci sněžilo, řidiči musí být opatrní

V Libereckém kraji připadlo v noci několik centimetrů sněhu, podle předpovědi by mělo sněžit i přes den. Silnice v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, rozbředlý sníh je i na hlavních tazích. Teploty byly ráno mezi nulou a minus pěti stupni Celsia, vyplývá z informací na webech silničářů a meteorologů.

Podle předpovědi by přes den mělo být zataženo až oblačno. Pod 400 metry nad mořem budou srážky smíšené nebo dešťové. Na horách očekávají meteorologové trvalejší sněžení. Večer od severovýchodu by srážky měly postupně ubývat. Nejvyšší denní teploty budou mezi nulou a třemi stupni Celsia, na horách mezi minus třemi stupni a nulou.

Na jižní Moravě dnes řidiči musejí počítat s rizikem náledí

S rizikem náledí musejí počítat řidiči, kteří dnes vyjíždějí na silnice v Jihomoravském kraji, a to například v okolí Brna, na Vyškovsku či Znojemsku. Ve vyšších polohách se mohou objevit i sněhové jazyky, vyplývá z informací na webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Na Blanensku a Vyškovsku leží na některých úsecích silnic druhých a třetích tříd ujetý sníh krytý posypem, podobná situace je také v Bílých Karpatech. Dálnice v kraji jsou holé a suché, sjízdné zatím bez omezení.

Na Vysočině jsou kvůli sněžení silnice sjízdné s opatrností

Na Vysočině byly dnes ráno kvůli sněhovým přeháňkám silnice sjízdné s opatrností. Hlavní tahy byly po chemickém ošetření mokré. Na vozovkách nižších tříd ležely zbytky ujetého nebo zledovatělého sněhu posypané drtí. Nesjízdné úseky neměli silničáři hlášeny. Řekl to Aleš Hubený z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.

Silničáři obnovovali posyp v celém kraji, jezdilo 89 sypačů. Teploty ráno klesly až tři stupně pod nulu. "Nemáme hlášeno, že by něco stálo nebo klouzalo," uvedl dispečer před 07:00.

S občasným sněžením musejí řidiči na Vysočině počítat i přes den. V nejníže položených částech kraje může padat i déšť se sněhem a srážky mohou mrznout. Ve vyšších polohách se kvůli větru s nárazy přes 50 kilometrů v hodině mohou lokálně tvořit sněhové jazyky. Nejvyšší odpolední teploty se podle meteorologů budou na Vysočině pohybovat mezi minus jedním až třemi stupni Celsia.

Ve středních Čechách ráno ztěžovaly jízdu sněhové přeháňky

Dopravu ve středních Čechách dnes ráno ztěžovaly sněhové přeháňky, kvůli niž napadl slabý poprašek a silnice začaly klouzat. Cestáři vyslali do terénu sypače na kontrolu a posyp vozovek, řekl pracovník dispečinku krajské správy a údržby silnic.

"Byl to poprašek, o kterém jsme díky předpovědím věděli, že přijde. Sypače vyjely včas a vše bylo v pořádku," uvedl dispečer.

Silnice v regionu jsou podle něj sjízdné, řidiči by však měli dbát zvýšené opatrnosti.

Královéhradecký kraj zasáhlo sněžení, řidiči musejí jet opatrně

V Královéhradeckém kraji dnes v noci a ráno sněžilo. Sníh leží zejména na silnicích nižších tříd, hlavní silniční tahy byly dnes ráno většinou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. U obce Libuň na hlavní trase z Jičína do Liberce havarovalo do příkopu nákladní auto. 

Teploty se dnes ráno pohybovaly několik stupňů pod bodem mrazu. Přes den by v Královéhradeckém kraji mělo být zataženo až oblačno, občas se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. V nižších polohách by mohlo pršet. Teploty by se měly pohybovat od nuly do tří stupňů, na horách má být kolem minus tří stupňů Celsia.

Na mnoha místech v Pardubickém kraji leží na silnicích sníh

Na mnoha místech v Pardubickém kraji leží na silnicích sníh. Většinou je po solení rozbředlý, ve výše položených oblastech i uježděný či zledovatělý. Všechny cesty jsou s opatrností sjízdné.

Před sněhem silničáři varují zvláště v okolí Hlinska, Litomyšle, Skutče, Vysokého Mýta a v Železných horách. Vrstva uježděného sněhu leží na vozovkách krajských komunikací na Lanškrounsku, na Moravskotřebovsku je zejména v lesních úsecích zledovatělá.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou zataženo, foukal slabý vítr. Na mnoha místech sněžilo nebo se vyskytovaly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly od minus čtyř do plus jednoho stupně.

Na silnicích Uherskohradišťska se mohou tvořit sněhové jazyky

Na vozovkách na Uherskohradišťsku se dnes ráno mohou tvořit sněhové jazyky. Viditelnost na silnicích ve Zlínském kraji místy snižují sněhové přeháňky. Cesty na Vsetínsku pokrývají zbytky rozbředlého nebo ujetého sněhu, silnice v ostatních částech kraje jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Sjízdné jsou však jen se zvýšenou opatrností, v některých úsecích mohou navíc namrzat, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V kraji je převážně zataženo. Teplota se ráno pohybovala od minus čtyř do plus dvou stupňů Celsia, odpoledne podle meteorologů stoupne nejvýše na plus dva stupně Celsia. Podle předpovědi bude oblačno až zataženo, občasně bude sněžit nebo padat déšť se sněhem.

V Ústeckém kraji sněží, přibývá drobných nehod

Silnice v Ústeckém kraji jsou dnes se zvýšenou opatrností sjízdné. Ve vyšších polohách sněží, přibývá drobných nehod. U Starých Křečan na Děčínsku havaroval sypač, vyplývá z údajů silničářů a policie.

Teploty v nižších polohách se pohybují kolem dvou stupňů nad nulou, ve vyšších oblastech sněží. Dálnice D8 a silnice prvních tříd jsou po chemickém ošetření sjízdné s opatrností. K mimořádné obezřetnosti nabádají silničáři jak v Krušných horách, tak v Lužických horách. Silnice druhých a nižších tříd jsou ošetřené, místy na nich leží rozbředlý sníh.

Podle policie přibývá v kraji nehod, většinou menších havárií. U Starých Křečan havarovala dvě osobní auta a sypač, který následně skončil v příkopu. Nehoda se obešla bez zranění. Drobné havárie se staly také u Klášterce nad Ohří nebo na Lounsku.

Podle meteorologů bude dnes v Ústeckém kraji zataženo až oblačno, na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Budou postupně v polohách pod 500 metrů přecházet ve srážky smíšené nebo dešťové. Na horách má sněžit trvaleji a může napadnout až 20 centimetrů sněhu. Při silném větru se mohou tvořit i sněhové jazyky. Nejvyšší teploty vystoupí na jeden až čtyři stupně, na horách na minus dva až plus jeden stupeň Celsia.

V Karlovarském kraji v noci drobně sněžilo, hrozí i námraza

Mokré silnice po chemickém ošetření byly dnes nad ránem v Karlovarském kraji. Ve vyšších polohách na silnicích mohou zůstávat zbytky rozbředlého sněhu. Silničáři upozorňují i na možnost vzniku námrazy, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

V Karlovarském kraji od nedělního večera drobně sněžilo a sněhové přeháňky mají pokračovat i během dne. I když se mírně oteplilo, teploty byly i ráno pod bodem mrazu. Na horách by mohl řidiče překvapit sníh na krajnicích nebo i sněhové jazyky.

Témata: Zima sníh Počasí dálnice silnice