Letní předpověď počasí pro Řecko, Itálii, Chorvatsko. Kdy jet k moři?

Ilustrační foto.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. května 2019 5:00

Doba letních dovolených se blíží. Řada Čechů využívá možnosti navštívit oblíbená letoviska ještě před vypuknutím hlavní turistické sezóny. Jaké počasí čeká na ty, kteří se už v červnu a červenci vydají k moři? Porovnali jsme pro vás ty nejoblíbenější evropské destinace.

Chorvatsko

První červnové dny budou v oblasti Splitu chladnější a zamračené, teploty se budou pohybovat jen kolem 23 stupňů. Druhý červnový týden se nicméně podle meteorologů počasí umoudří a teploměr postupně ukáže až 30 stupňů Celsia. Do poloviny měsíce bude svítit sluníčko, ke konci června by se ovšem měly objevit i bouřky.

S těmi se setkají i turisté, kteří na dovolenou vyrazí na začátku srpna. Druhý srpnový týden by se ale mely objevovat jen lokálně a teploty postupně překročí třicítku: ve druhé polovině srpna by neměly denní teploty klesnout pod 31 stupňů,, dokonce ani v noci budu atakovat 25 stupňů.

Itálie

Více deště si užijí ti, kteří se vydají do Itálie. Například pro oblast Florencie odborníci předpovídají pro první červnový týden déšť, přeháňky a místy i bouřky. Teploty se ovšem budou pohybovat v příjemném rozmezí 25 až 29 stupňů Celsia. Už druhý červnový týden se ovšem ukáže sluníčko, která jen výjimečně zastíní mraky. Díky tomu se teploty budou pohybovat kolem třicítky. Také druhá polovina měsíce se ovšem ponese ve znamení deště a bouřek.

Červenec bude v Toskánsku tropický, teploty se budou pohybovat mezi 31 a 34 stupni. Ti, kteří vyrazí na dovolenou, se mohou těšit na jasno či skoro jasno, srážek by mělo spadnout jen minimum a to převážně v prvním červencovém týdnu.

Řecko

Příjemné podmínky pro červnovou dovolenou slibuje i Řecko. V oblasti Korfu by mělo být slunečno, místy se ovšem slunce schová za mraky. Teploměr ukáže příjemných 30 stupňů Celsia, i když začátek měsíce bude ještě o několik stupňů chladnější. Ve druhé polovině měsíce by se mohly místy objevit bouřky.

Ty mohou přetrvat až do první poloviny července. Teploty se ale dál budou pohybovat kolem tropické třicítky. Druhá polovina měsíce bude opět slunečná a velmi teplá, teploměry ukáží až 34 stupňů Celsia.

Španělsko

Ten, kdo plánuje vyrazit na Kanárské ostrovy, se musí připravit na to, že v červnu budou teploty nižší než ve většině již zmíněných destinací. Na Tenerife se budou na začátku června pohybovat jen kolem 21 až 24 stupňů Celsia, v prvním týdnu se objeví i dešťové srážky. Druhá polovina měsíce sice bude slunečná, teploty by ovšem neměly překročit 25 stupňů.

Podobné to bude, alespoň co se teplot týká, i v červenci. Sluníčko se sice ukáže častěji, zároveň ale bude větrno. Teploty ve dne nepřekročí 25 stupňů Celsia, v noci se pak budou pohybovat kolem 18 až 20 stupňů.

Turecko

Velmi příjemné letní teploty čekají na turisty, kteří se vydají v červnu do Turecka. Pro oblast Antalye meteorologové předpovídají Slunečno až skoro jasno. První červnový týden sice bude hladnější s teplotami kolem 25 stupňů, pak se ale výrazně oteplí a teploměr ukáže až 32 stupňů. Konec měsíce bude parný, v posledních červnových dnech bude až 34 stupňů Celsia.

Velmi podobné to bude i v červenci, teploty by neměly klesnout pod tropických 30 stupňů Celsia. Bude převážně slunečno, výjimečně se na obloze objeví nějaký ten mráček. Na konci měsíce se teploty budou pohybovat až kolem 25 stupňů Celsia. V noci pak teploměr neklesne pod 21 stupňů.

Témata: Počasí Moře