Velká PŘEDPOVĚĎ POČASÍ Kdy se vyplatí jet do Chorvatska?

Chorvatsko, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

9. května 2019 19:31

Chorvatsko stále patří mezi nejoblíbenější destinace českých dovolenkářů. Někteří turisté se chtějí vyhnout letním kolonám na silnici a davu turistů a vyráží už nyní, jiní se těší, až si užijí rozpálené léto u moře. Kdy se z hlediska počasí vyplatí letos vyrazit?

Pokud do Chorvatska vyrážíte nyní, moc si dovolenou neužijete. Teploty tam sice panují o něco málo vyšší než u nás, řada přímořských letovisk je ale bičována deštěm. 

Nejbližší termín, který lze doporučit, je až konec května. V období od 20. do 30. května totiž vyrostou až k téměř 30 stupňům, zároveň nebude tolik pršet. Připravte se ale na polojasné počasí s bouřkami.

Na počátku června se mírně ochladí. Během prvního týdne budou teploty ale nadále překonávat 25 stupňů a většinou bude slunečno. O něco více se počasí zkazí ke konci druhého týdne, kdy by se měl opět objevit déšť. 

Do konce června ale pak bude panovat už jen jednotvárné počasí. Teploty vyrostou k 28 stupňům a bude převládat polojasná až oblačná obloha. Zkrátka poslední termín, který lze využít, pokud se chcete vyhnout tropickým teplotám.

Od počátku července začnou teploty překonávat 30 stupňů. Během prvních dvou týdnů ale jen mírně, přesto bude slunečno nebo polojasno. Noční teploty by se pak měly pohybovat kolem 20 stupňů.

Od poloviny července se začne objevovat zvýšený výskyt bouřek a zatáhne se. Teploty ale budou nadále překonávat 30 stupňů a v noci dokonce vyrostou i na 25 stupňů.

V srpnu se počasí zkazí. Přižene se ochlazení a teploty by měly minimálně zpočátku klesat i pod 30 stupňů. Vyjasnit by se mohlo až v polovině měsíce, avšak pouze na asi dva týdny. Ke konci srpna se totiž začne léto postupně loučit a tropy opadávat.

Podobné počasí bude panovat v září. Bude sice stále teplo, tropy ale budou vzácnější. Nelze navíc vyloučit ani zatažené počasí a bouřky.

Témata: Počasí Chorvatsko