PŘEDPOVĚĎ POČASÍ na celý květen! Přijdou na ledové muže mrazy?

mráz 2

Autor: Jan Novák, stars24.cz

5. května 2019 5:54 | Aktualizováno: 6. května 2019 4:08

Na přelomu příštího a následujícího týdne přijdou tzv. ledoví muži. Zbytek května bude zřejmě nezvykle chladný. Třeba příští týden může v noci i mrznout a přes den se teploty dostanou nejvýše na 18 stupňů. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z týdenní předpovědi počasí. Pršet bude asi také více, než je pro toto období obvyklé, a to hlavně v příštím týdnu.

Výhled počasí na květen

Ledoví muži se letos budou jmenovat Radoslav a Stanislav. Květnové mrazíky totiž nepřijdou 12., 13. a 14. května, tedy na svátky Pankráce, Serváce a Bonifáce, ale zhruba o týden dřív. Meteorologové předpovídají, že v nadcházejícím týdnu budou teploty výrazně podprůměrné a na jeho začátku v noci na části území bude i mrznout. Průměrné teploty přes den budou v rozmezí od 11 do 16 °C.

Týden od 13. května přinese oteplení. Denní teploty budou v rozmezí od 15 do 21 °C, noční pak nejčastěji mezi 4 a 10 °C. Meteorologové pak očekávají průměrný úhrn srážek.

Spíše podprůměrně by mělo pršet v týdnu od 20. května. Teploty se přes den mají pohybovat mezi 15 a 25 °C, nejčastěji pak kolem dvacítky, v noci pak mezi 5 a 12 °C. Závěrečné květnové dny pak přinesou podobné teploty, přes den v rozmezí od 16 do 24 °C, přes noc 4 až 10 °C.

Počasí v týdnu: Mrazivý začátek týdne

Mráz by měl podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu potrápit západ Čech už v noci na neděli, kdy teploty klesnou k -2 °C, ve zbytku republiky se budou pohybovat mezi 0 a 4 °C. Přes den vystoupá teplota jen na 7 až 11 °C, bude zataženo, na východě Moravy a Slezska místy s deštěm nebo přeháňkami, na horách v polohách nad 800 metrů bude sněžit.

Pondělí (00-24):Oblačno až zataženo, ojediněle, během dne místy přeháňky, na východě zpočátku občas déšť. Nad 600 m, během dne nad 800 m srážky smíšené nebo sněhové. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C a ojediněle přízemní mrazíky, v západní polovině Čech až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude večer slábnout. V západní polovině Čech zpočátku vítr slabý do 4 m/s.

Úterý (00-24):Polojasno, během dne od severozápadu převážně oblačno a místy, zejména na severu déšť nebo přeháňky. Na severu a severovýchodě nad 900 m srážky smíšené nebo sněhové. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Slabý, během dne mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Středa (00-24):Skoro jasno až polojasno, během dne od jihozápadu přibývání oblačnosti a zejména v Čechách místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, četné přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C. Slabý, během dne mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Čtvrtek (00-24):Převážně zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s bude večer slábnout.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Zpočátku místy, postupně na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, postupně 11 až 15 °C.

V dalších týdnech se pak bude podle ČHMÚ oteplovat a srážek bude ubývat. I v týdnu na přelomu května a června však bude týdenní průměr denních teplot pravděpodobně jen kolem 20 stupňů.

Témata: Počasí Jaro mráz Déšť