Počasí do konce května? Česko se nepříjemně chladného počasí zatím nezbaví!

Jarní deštivé počasí v Praze

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. května 2019 16:39

Po zbytek května se Češi musí připravit na nezvykle chladné počasí. Příští týden může dokonce v noci i mrznout, teploty během dne dostanou nejvýše na 18 stupňů. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Teploty v Česku budou v příštích čtyřech týdnech, od 6. května do 2. června, podle ČHMÚ s největší pravděpodobností pod dlouhodobým průměrem.

Nejchladnější a nejdeštivější bude hned ten příští týden. Meteorologové očekávají, že průměr teploty vzduchu se bude pohybovat kolem čtyř stupňů pod normálem. 

V pondělí a úterý může navíc v noci klesnout rtuť teploměru až na minus jeden stupeň Celsia. Během dne vystoupá nejvýše na 11 až 13 stupňů.

Následující dny budou teploty sice stoupat, ale i v závěru týdne budou v noci jen několik stupňů nad nulou a ve dne nepřesáhnou 18 stupňů. Po většinu týdne navíc bude oblačno a zataženo s deštěm.

Po chladném týdnu ale přijde oteplení a srážek bude ubývat. Do konce měsíce ale teploty moc vysoko nevystoupají, budou se pohybovat nejvýše kolem 20 stupňů.

Podobné počasí se udrží i během prvního červnového týdne, mohou se navíc objevit bouřky. Až během druhého červnového týdne se začne počasí lámat. Zejména ke konci období se objeví silnější přeháňky a bouřky, které udeří zejména o víkendu.

Zatažené počasí a bouřky budou pokračovat i ve třetím červnovém týdnu. Ke konci se ale vyčasí a teploty porostou k 25 stupňům. Závěr června bude proměnlivý. Oblačné počasí vystřídají občasné přeháňky či bouřky, teploty se ustálí kolem 25 stupňů.

Na samém konci měsíce pak teploty vyrostou ke 30 stupňům. Počátek července se ale opět ponese ve znamení dešťů a bouřek, i přesto se mohou objevit tropické dny.

Témata: Počasí Déšť