Počasí se do konce května pořádně zhorší! PŘEDPOVĚĎ, co nás čeká!

Deštivé počasí, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. května 2019 5:00 | Aktualizováno: 2. května 2019 18:39

Květnové počasí podle předpovědi meteorologů nebude příliš příznivé. Jen málokdy se objeví slunečné dny, naopak bude většinu času zataženo až oblačno, s nízkými teplotami a deštěm.

Během prvního květnového týdne teploty nepřekročí 20 stupňům, od druhého týdne začnou teploty dokonce klesat k 16 stupňům. Navíc bude zataženo s deštěm a přeháňkami.

Noční teploty očekávejte v rozmezí od 6 °C do -2 °C. 

K mírnému vyjasněné podle dlouhodobé předpovědi dojde v polovině měsíce, po pár dnech sel ale opět vrátí nepřízeň počasí a teplot se budou nadále pohybovat kolem 17 stupňů.

Slunce se opět dočkáme až během posledního květnového týdne, kdy teploty vyrostou nad 20 stupňů Celsia, přiženou se ale pro změnu bouřky. 

Předpověď aktivity klíštěte obecného (Ixodes ricinus) pro území České republiky se bude pohybovat na stupni 6 až 8.Typickým biotopem klíštěte jsou listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, zejména jejich okraje, dále porosty na okrajích vodních toků. Často se klíšťata vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích, hlavně jsou-li bez podrostu, a v kamenitém prostředí s minimem porostu. V zemědělských kulturách se nevyskytují. Vzhledem ke specifickým nárokům na vlhkost prostředí nejsou klíšťata na otevřených, osluněných suchých místech a také na rašeliništích a v trvale podmáčeném terénu. S nadmořskou výškou sice velikost populace klíštěte klesá, nicméně na našem území byl jeho výskyt v posledních desetiletích zaznamenán i v horských polohách až na horní hranici lesa. 

I začátek června se ponese v duchu oblačného počasí. Teploty ale vyrostou až k 25 stupňům. Přesto se mohou objevit slabší deště nebo přeháňky.

Témata: Počasí