PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Upálíme dnes čarodějnice za deště? Víme víc

Pálení čarodějnic

Autor: Jan Novák, stars24.cz

29. dubna 2019 5:30 | Aktualizováno: 30. dubna 2019 5:49

Požáry hrozí na Moravě, Vysočině a severovýchodě Čech do pondělního rána. Pak riziko pomine díky dešti, který dnes a v noci přejde přes ČR. Původní výstraha před požáry, kterou Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v sobotu, platila do odvolání.

"Na východě se vyskytuje déšť, který se bude během dnešního dne a noci na pondělí rozšiřovat do celé severovýchodní poloviny území. Od severovýchodu se proto postupně sníží riziko vzniku a šíření požárů," uvedl dnes ČHMÚ. Výstraha pro kraje Pardubický, Královéhradecký, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský, Jihomoravský a pro Vysočinu platí do pondělních 06:00.

V pondělí by mělo na většině území ČR pršet, na horách na severu budou srážky i vydatnější. Na Moravě a ve Slezsku budou srážky později jen místy, vyplývá z předpovědi počasí na pondělí.

Lidé by při vyhlášení rizika požárů neměli rozdělávat oheň v lesích a parcích, vypalovat trávu ani odhazovat nedopalky, používat v přírodě přenosné vařiče nebo grily na dřevěné uhlí. Meteorologové také doporučují úsporné hospodaření s vodou.

Pondělí (00-24): Oblačno až zataženo, zpočátku na severovýchodě, postupně na většině území déšť nebo přeháňky, na horách na severu a severovýchodě i trvalejší srážky. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, na  jihozápadě při zmenšené oblačnosti až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C, na jihovýchodě až 16 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Úterý (00-24): Zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Postupně ubývání srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s bude slábnout.

Středa (00-24): Většinou oblačno a místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, na západě při zmenšené oblačnosti až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Čtvrtek (00-24): Oblačno až zataženo a občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

Pátek (00-24):Oblačno až zataženo a zpočátku místy, postupně na většině územíobčasný déšť nebo přeháňky. K večeru v polohách nad 1000 m, postupně nad 500 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:Oblačno až zataženo a občas déšť nebo přeháňky, od středních poloh smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, postupně +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 13 °C.

Témata: Počasí Jaro Déšť Pálení čarodějnic