Do Česka se vrací sníh a mráz! Meteoroložka nám řekla, jak bude na Velikonoce

Silnice v zimě, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. dubna 2019 12:19 | Aktualizováno: 8. dubna 2019 18:31

V následujících dvou týdnech nás čeká opravdu aprílové počasí. Po nadprůměrně teplých dnech dojde k výraznému ochlazení. Ráno může být pod nulou a nad 500 metrů může padat sníh. Na Velikonoce se však má znovu oteplit.

Teplé dny, kdy teploměr občas ukázal i 20 °C, jsou na chvíli za námi. „Nový pracovní týden přinese výrazné ochlazení. Průměrné denní teploty, které odpovídají konci dubna, budou rychle klesat a teploty se tak vrátí do počátku března,“ konstatuje pro stars24.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Od čtvrtka do konce týdne meteorologové místy počítají s ranními teplotami pod bodem mrazu, přičemž nejvyšší odpolední teploty zůstanou pod 10 °C. V pátek může být maximem dokonce jen 5 °C. „Navíc od nadmořské výšky 500 metrů nad mořem očekáváme srážky smíšené nebo sněhové,“ říká meteoroložka.

Co vůbec velké ochlazení do Česka přinese? „Na víkend k nám bude proudit studený arktický vzduch kolem tlakové výše se středem nad Skandinávií od severovýchodu, který výrazně srazí teploty,“ vysvětluje Honsová pro stars24.cz.

Výrazné ochlazení naštěstí nebude dlouhodobou záležitostí, což budou lidé kvitovat. Přespříští víkend je totiž velikonoční a rámují ho státní svátky v pátek a v pondělí, které pro mnoho lidí představují příležitost vyrazit na pár dní pryč.

„Numerické modely dnes už ‚vidí‛ počasí na Velikonoce. A vypadá to velmi příznivě – převládat by měla malá oblačnost a přeháňky se budou vyskytovat pouze ojediněle,“ uvedla meteoroložka Honsová. „Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat kolem 20 °C,“ dodala vzápětí. Zatím se tedy nemusíme pokažených Velikonoc bát.

Témata: Počasí Dagmar Honsová Velikonoce