VELKÁ PŘEDPOVĚĎ počasí do podzimu! Kdy začne a skončí léto?

Letní počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. března 2019 9:54 | Aktualizováno: 17. března 2019 13:42

Britští meteorologové, kteří na základě modelů a dat o počasí z předchozích let zveřejňují dlouhodobé výhledy počasí nejen v Británii, ale i celé Evropě, varují, že letošní léto zřejmě bude chladnější, než jsme byli v předchozích letech zvyklí.

Aktualizovaný výhled počasí na léto vydali meteorologové 10. března, zohlednili v něm nově to, jaké počasí bylo v únoru, který byl mírnější, než je běžné. S ohledem na tyto informace zkombinovali modely a informace o počasí z let 1967 až 2011 a zveřejnili novou dlouhodobou předpověď. 

Na základě těchto dat meteorologové ze společnosti GavsWeatherVids upozorňují, že červen bude zřejmě teplotně podprůměrný až průměrný. Celý měsíc bude podle expertů spíše chladný a nepříliš vyrovnaný, protože v Evropě počasí bude ovlivňovat tlaková níže.

Červenec by měl být také chladnější, počasí ale bude kolísat. Zatímco sever bude ovlivňovat tlakový výše, jih Evropy by měla zasáhnout tlaková níže. To způsobí velké rozdíly v teplotách na celém kontinentu.

Srpen by pak měl být podle meteorologů veselejší, ve srovnání s červnem a především červencem, by mělo být počasí teplejší a spadnout by mělo méně srážek. Srpen tak podle všeho bude ze všech letních měsíců nejsušší.

Srpen by pak měl zřejmě plynule přejít do podzimu a počasí po prázdninách bude podle modelů už typicky podzimní, včetně nárůstu srážek. 

Samozřejmě jde jen o výhledy založené na modelech, výpočtech a informacích o počasí z uplynulých let. Meteorologové zároveň dodávají, že pokud by zohlednili jen počasí od roku 1950, vypadala by jejich předpověď jinak.

Podle tohoto výhledu by počasí v červnu mohla ovlivňovat tlaková výše ze západu, takže by počasí bylo teplejší a sušší. Podobně by to mělo být i v srpnu.

Naopak v srpnu by měla sílit tlaková níže směrem od Grónska, takže by celý měsíc mohl být teplotně nestálý a studenější, než je běžné. Dodávají proto, že svou předpověď budou ještě aktualizovat a upřesňovat.

Témata: Počasí Léto