Počasí: Českem se prohnal silní vítr a nebezepčí trvá. Hrozí povodně!

Ilustrační fotografie

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

10. března 2019 17:00

V Česku hrozí dnes odpoledne a v noci na pondělí velmi silný vítr a na jihu Čech i zvedání hladin řek. Vítr může na horách dosáhnout až síly orkánu. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha před větrem s vysokým stupněm nebezpečí platí pro celou republiku od dnešních 14:00 do pondělních 09:00. Vát bude jihozápadní až západní vítr, který místy dosáhne v nárazech rychlosti až 110 kilometrů za hodinu a na horách i 125 kilometrů za hodinu. Během pondělí už bude vítr podle meteorologů slábnout.

Zároveň platí výstraha před nárůstem hladin řek s nízkým stupněm nebezpečí pro Klatovsko, Českobudějovicko, Českokrumlovsko, Prachaticko a Strakonicko od dnešních 13:00 do pondělních 13:00. "Vydatné srážky a rychlé tání sněhu vyvolané silným západním prouděním způsobí na Šumavě a v Novohradských horách vzestupy hladin řek," sdělili pracovníci ČHMÚ. Hladiny se ale podle nich dostanou většinou jen na nejnižší, první stupeň povodňové aktivity. Pouze ojediněle mohou dosáhnout i druhého stupně.

Rozvodní se nejvíce asi toky v povodí horní Otavy, Blanice a Vltavy po České Budějovice včetně Malše. Kolem 14:40 už vystoupala na první povodňový stupeň hladina řeky Křemelné na Klatovsku. "Kulminace očekáváme v noci z neděle na pondělí. V pondělí se po ochlazení bude situace na horních úsecích řek rychle uklidňovat," uvedli meteorologové.

Meteorologové doporučují lidem, aby kvůli větru zajistili okna a dveře a odnesli nebo upevnili předměty venku, jako třeba zahradní nábytek. I při řízení auta by si měli lidé dávat pozor, protože při nárazech větru může řidič ztratit nad vozem kontrolu. Nikdo by se také neměl raději vydávat na horské túry.

Témata: Počasí vítr Povodně