VELKÁ PŘEDPOVĚĎ: Kdy přesně přijde jaro?

Jarní přiroda v celé své kráse 2

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

25. února 2019 17:49 | Aktualizováno: 26. února 2019 10:06

Jaro přišlo do Česka s předstihem a už začalo trhat teplotní rekordy. Podle meteorologů bude tento jev letos pravděpodobně pokračovat. Dlouhodobé předpovědi počasí navíc ukazují, že až na několik výjimek by minimálně do podzimu denní teplota už neměla klesnout pod zhruba 5 stupňů.

Ukázkou byl hned uplynulý víkend, kdy teploty padaly hluboko pod nulu. Stejná situace bude panovat během prvního březnového týdne, kdy by se měly denní teploty pohybovat kolem 4 stupňů, noční pak kolem -4. Jak ale ukazují předpovědní modely britských meteorologů, následně se začne oteplovat.

Po zbytek března by se teploty měly pohybovat kolem 10 stupňů, přičemž poslední březnový týden dokonce vyrostou až na 15 stupňů.

Navzdory tomu, že v polovině dubna by se ještě mohlo vrátit sněžení, teploty se i v tomto měsíci budou zpočátku pohybovat kolem 13 až 15 stupňů, koncem měsíce stoupnou až k 20 stupňům.

Květen bude poměrně deštivý a teploty podle předpovědních modelů opět klesnou na zhruba 15 stupňů. Koncem měsíce by ale teploty měly opět stoupat.

I letos nás čekají tropické dny, které by se mohly objevit už v červnu. Dlouhodobé předpovědi na červen a další měsíce jsou už značně neurčité a nepřesné, přesto ukazují, že s určitou pravděpodobností by se v tomto měsíci měly objevit tropické dny.

V červenci a v srpnu by pak teploty měly stoupat přes 30 °C a v maximech by mohly místy dosahovat až 38 °C. Extrémním teplotám se tak Česko nevyhne ani letos.

Témata: Počasí Jaro Zima česko