V létě se upečeme? Česku hrozí extrémně horký rok!

Léto, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. února 2019 13:28 | Aktualizováno: 26. února 2019 21:05

Když v roce 2016 udeřil klimatický jev zvaný El Niño, meteorologové naměřili nejteplejší rok v historii měření. Následující roky jej sice nepřekonaly, přesto se zařadily na další příčky. Pro letošní rok meteorologové jev opět předvídali, poslední týdny se ale zdálo, že se nakonec El Niño neobjeví. Opak je pravdou. Je zpět.

V Tichém oceánu už je možné pozorovat jev El Niño. Informoval o tom například web americké zpravodajské televize CNN s odkazem na Národní úřad pro oceán a atmosféru. Podle dostupných informací je ale zatím slabý.

El Niño bude mít dopad především na západní polokouli. Očekávají se nadprůměrné teploty na západním pobřeží jižní Ameriky, v oblasti Pacifiku naopak větší množství srážek. Sucho postihne i Austrálii, Filipíny a Indonésii.

Meteorologové se příchodu klimatického jevu obávali a ještě loni tvrdili, že udeří zhruba se 70% šancí. Poté se šance ale postupně snižovala až na nedávných 50 % a odhadovalo se, že pokud se jev objeví, bude to v únoru. To se také 14. února stalo.

Díky El Niño byl rok 2016 nejteplejším rokem, který kdy byl zaznamenán. Následující rok, 2017, byl zařazen na druhé místo, zároveň to byl ale nejteplejší rok bez vlivu jevu El Niño.

Podle odborníků ale nelze vyloučit, že lidstvo letos nezažije ten nejteplejší rok v historii, který překoná i rok 2016. To, že jev El Niño bude slabší než v roce 2016 totiž neznamená, že budou i nižší teploty.

"Vyvíjející se podmínky El Niña pravděpodobně přispějí k teplejší globální průměrné teplotě v roce 2019," tvrdí Tim Stockdale z Evropského střediska pro střednědobé předpovědi počasí.

El Niño výrazně ovlivní život na Zemi. Poslední El Niño způsobil například rozsáhlá sucha v Africe, což vyústilo v drastický pokles produkce potravin. Jižní Ameriku zase sužovaly povodně, které zasáhly oblasti v Brazílii, Argentině, Uruguayi a Paraguayi.

El Niño je klimatický jev, který se objevuje v atmosféře a oceánu v oblasti tropického Pacifiku. Jeho výskyt je poměrně nepravidelný. Většinou se opakuje po 3 až 7 letech, trvání jednotlivých tzv. "epizod" je většinou 1 až 2 roky.

Základním rysem El Niña je výskyt nadnormálně teplé vody podél rovníku ve východní polovině Pacifiku. El Niño se ale projevuje i v atmosféře, a to hlavně změnami tlaku vzduchu a cirkulace vzduchu v této oblasti. V období El Niña především zeslábnou v rovníkovém Pacifiku východní pasáty.

To vede např. k posunu srážkové oblasti, ležící obvykle v prostoru Nové Guineje, směrem na východ nad oceán. El Niño ale ovlivňuje atmosféru v daleko větším rozsahu a při silných epizodách El Niño lze jeho signál detekovat prakticky na celé Zemi.

Díky tomu může mít jev přímé dopady na lidský život. Může například zvednout ceny pečiva. Extrémní sucha v jihovýchodní Asii a přívalové deště v Jižní Americe zase zničí úrody exotických potravin. Proto zdraží káva, čokoláda, čaj a další produkty.

Teplota poroste, El Niñu navzdory

Britská meteorologická služba Met Office bez ohledu na jev El Niño spočítala, že následujících pět let překoná všechny dosavadní teplotní rekordy. Roky 2018, 2017, 2016 a 2015, které se dosud uváděly jako čtyři nejteplejší v historii, se tak posunou na páté až deváté místo.

Vyplývá to z rozsáhlé studie, na které se kromě britských meteorologů podílela i americká NASA a několik dalších meteorologických služeb a organizací. Ty společně přišly na to, že z hlediska teplotních rekordů je jinak zasažena Evropa a jinak zbytek světa.

Jako příklad uvádějí právě uplynulý rok 2018. Ten byl od počátku měření v roce 1880 čtvrtým nejteplejším v historii, v Evropě ale byl tím nejteplejším zaznamenaným rokem. Z toho vyplývá, že bez ohledu na rekordy teplota v Evropě rok od roku stoupá.

Podle meteorologů ale následujících pět let všechny dosavadní teplotní rekordy překoná. Extrémní vedra se projeví především v Evropě a zasáhnou nejen Řecko, Itálii nebo Španělsko, ale i Českou republiku, která v posledních letech bojuje kromě tropů také s extrémním suchem. 

Témata: Počasí