Tohle tady nebylo přes dva roky! Meteoroložka vysvětluje, na co si dát dnes a o víkendu pozor

Dagmar Honsová

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

22. února 2019 13:50

Během dneška nastane věc, na kterou nejsou Češi zvyklí. Meteoroložka Dagmar Honsová pro redakci stars24.cz popsala, o co půjde. Zároveň nám sdělila předpověď na blížící se víkend i příští týden. Jak bude?

Nadcházející víkend se ponese ve znamení slunečné oblohy. Přesto o víkendu nebude takové teplo, teploty se budou pohybovat kolem 5 °C. „Počasí u nás bude pod vlivem tlakové výše od severu, nicméně od severovýchodu k nám pronikne chladnější vzduch, takže se připravte na to, že teploty půjdou dolů,“ vysvětluje pro stars24.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

V nočních a ranních hodinách dokonce klesnou teploty pod bod mrazu. Nejnižší teploty naměříme v sobotu ráno, kdy rtuť v teploměru klesne až k -10 °C. „Jinak ale o víkendu budeme potřebovat sluneční brýle,“ vzkazuje meteoroložka.

V sobotu bude jasno nebo polojasno. Po ránu se místy objeví mlhy a nízká oblačnost. Z ranních mínusových hodnot vystoupají teploty až k 5 °C. V neděli už se jasné oblohy nedočkáme. Bude polojasno. Po ránu se opět vyskytnou mlhy a nízká oblačnost. Ve dne se oproti sobotě oteplí až na 7 °C.

Pozor si však musíme dávat už dnes. Během dnešního dne dojde k výraznému vzestupu tlaku vzduchu, který by měl večer dosáhnout až 1047 hPa. To je na české poměry neobvykle vysoké číslo. „Naposledy tak vysoko stoupal tlak vzduchu na konci prosince 2016, tehdy to bylo 1043-1044 hPa,“ vzpomíná Honsová pro stars24.cz.

A jak bude v příštím týdnu? Bude převládat malé oblačnost a do Česka opět zavítá neobvyklé teplo. Studené severovýchodní proudění se totiž změní na teplejší vzduch od západu, takže teplota vyšplhá až ke 14 °C. Opět tedy budeme mluvit o jarním počasí.

Témata: Počasí Dagmar Honsová