Vrátí se zima? Meteoroložka nám prozradila, jestli bude ještě sněžit!

Silnice v zimě v prezidentově Novém Veselí, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. února 2019 8:57 | Aktualizováno: 16. února 2019 22:25

Je polovina února a v Česku padají teplotní rekordy. Nejde však o historická minima, ale maxima, včera se teploty vyšplhaly i nad 15 stupňů. Podobné počasí má panovat i v příštím týdnu. Dostane ještě zima šanci?

Také se vám v tomto týdnu zbláznil teploměr? Včera padaly dokonce nevídané teplotní rekordy, v Neumětelích na Berounsku naměřili meteorologové 15,5 stupně, hranici patnácti stupňů překonaly i teploty na dalších pěti místech České republiky. Rekord zaznamenalo zhruba 20 procent stanic.

Podle předpovědi na víkend i následující týden to přitom vypadá, že takové počasí přetrvá. Zatímco v noci a k ránu bude nadále lehce mrznout, ve dne se budou teploty pohybovat kolem deseti stupňů. Vyloučit se nedá ani další překonání historických teplotních rekordů.

Přitom ještě před 14 dny zasypal Česko sníh i v nížinách, kde se udržel po několik dní. Třeba ve středočeském Kladně museli radní vyhlásit dokonce kalamitní svah. Momentálně zůstává sníh na horách, kde je ho podle všeho dost na to, aby vydržel do konce jarních prázdnin.

Vrátí se tedy zima a sněžení v plné síle ještě v probíhajícím měsíci? „Zatím to vypadá, že druhá polovina bude teplotně nadprůměrná a že sněžit bude pouze v horských oblastech,“ říká pro stars24.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Současný nástup jarního počasí však ještě zdaleka nemusí být definitivní. „Návrat zimy v plné síle není vyloučen na přelomu března a dubna,“ dodává Honsová.

Bát se zatím nemusíme ani oblevy způsobené současným oteplením. Podle meteorologů jarní povodně nehrozí, žádné výstrahy před zvýšenými hladinami vodních toků nejsou evidovány.

Témata: Počasí Dagmar Honsová Zima