Větší zima než na Antarktidě? Takovéhle počasí panovalo v Česku před 90 lety!

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. února 2019 9:28

Zatímco o tomto víkendu hlásí meteorologové teploty relativně hodně nad nulou, před 90 lety tu pevnou rukou vládlo výrazně odlišné počasí. Dnešní a tehdejší teploty se lišily o těžko uvěřitelné desítky stupňů Celsia.

V pondělí uplyne 90 let od naměření nejnižší teploty na území České republiky v historii. 11. února 1929 byla v Litvínovicích u Českých Budějovic zaznamenána teplota -42,2 °C. Měření tehdy provedl profesor gymnázia a amatérský meteorolog Jaroslav Maňák. Tak chladné počasí tu od té doby nikdy nezavládlo.

„Extrémně silné mrazy byly způsobeny oblastí vysokého tlaku, která měla svůj střed nad Finskem, kolem které k nám proudil velmi studený vzduch od východu až severovýchodu, který měl svůj původ na Sibiři. V noci panovaly ideální podmínky pro mrazy - bylo jasno, bezvětří a sníh,“ popisuje pro stars24.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

„Teplota se na celém území tehdy podle měření pohybovala od -30 do -40 °C, a dokonce už tehdy se zmiňovalo, že leckde mohlo být i chladněji, ale jako nejnižší byla tehdy uznána teplota právě z Litvínovic,“ konstatuje Honsová.

Ano, takové spekulace opravdu existují. Mluví se především o takzvaných mrazových kotlinách na nedaleké Šumavě. Mezi ně se řadí třeba Kvilda, kde meteorologové v tomto týdnu naměřili -33,3 °C. Jestli tam bylo osudného dne ještě chladněji než v Litvínovicích, už se však spolehlivě nedozvíme, což potvrzuje i sama meteoroložka.

„Lze jen těžko soudit, zda by bylo například na Šumavě v mrazové kotlině opravdu chladněji a o kolik, protože nevíme, zda tam také panovaly ideální podmínky pro ještě nižší teploty - tedy bezvětří a jasná obloha,“ říká Honsová pro stars24.cz. „Je ale pravda, že v mrazivých kotlinách může být značně chladněji,“ dodává závěrem.

Témata: Počasí Dagmar Honsová Zima Teplotní rekordy