Počasí se zbláznilo? Sníh a kruté mrazy vystřídají v našich rukou deštníky, říká pro stars24.cz meteoroložka

Dagmar Honsová

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

4. února 2019 23:13

Opravdu neobvyklé výkyvy počasí zažije Česká republika v tomto týdnu. Rtuť v teploměrech se během pár hodin pohne v rozmezí více než 20 stupňů a sněhovou nadílku vystřídají dešťové srážky. Pro lidský organismus nic příjemného.

Jak popisuje meteoroložka Dagmar Honsová v několika větách počasí v právě začínajícím týdnu? „Užijeme si i sluníčka, pozor na studená rána, která nás budou provázet během pracovního týdne. Deštníky budeme potřebovat od pátku,“ říká pro server stars24.cz.

Ale vezměme to pěkně popořadě. V pondělí ležel sníh prakticky na celém území České republiky, za což mohlo frontální rozhraní spojené s mohutnou tlakovou níží. Během dnešního odpoledne má však přestat sněžit a naopak přijdou kruté mrazy.

V nočních a ranních hodinách může od úterý do čtvrtka místy klesnout teplota až k -15 °C. A to přesto, že ve dne se teploty budou pohybovat kolem nuly. Čím to je způsobeno? „Je to dáno malou oblačností v nočních hodinách, utišením větru a sněhovou pokrývkou,“ popisuje Honsová.

V pátek nás mrazivé počasí konečně opustí a přijde čas zmíněných děstníků. „Od pátku bude přibývat oblačnosti i srážek, ale bude se jednat o déšť, sněžit bude jen na horách,“ konstatuje Honsová pro stars24.cz. O víkendu vyšplhají teploty až k 8°C, během pár desítek hodin tak zažijeme doslova teplotní šok.

Podobné teploty budou panovat i počátkem příštího týdne, v pondělí by mělo být až 7 stupňů nad nulou. Sníh do nížin se s velkou pravděpodobností jen tak nevrátí, naopak deštníky nám v rukou vydrží o něco déle.

Témata: Počasí Zima Česká republika Dagmar Honsová