Nová předpověď na rok 2019! Kdy skončí zima, jaro a Česko se změní ve žhavé peklo?

Letní počasí

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

2. února 2019 10:59

Konec zimy je zatím v nedohlednu, milovníci tepla už ale nedočkavě vyhlížejí jaro či dokonce léto. Právě to by ale letos mělo být podle meteorologů nadprůměrně horké. Zjistil to server stars24.cz z dlouhodobých předpovědí počasí.

Porovnali jsme předpovědi britských meteorologů ze společností AccuWeather a Met Office, francouzských meteorologů ze společnosti Meteo France, experimentální modely počasí, které od Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí využívá Evropský program pro monitorování životního prostředí a bezpečnosti Copernicus, a modely, z nichž vychází weather.com včetně Národního úřadu pro oceán a atmosféru.

Nedávné předpovědi ukazovaly jako nejchladnější část zimy začátek února, podle posledních předpovědí se ale teploty budou pohybovat na těch stávajících. V průběhu celého měsíce by se denní teploty měly v průměru pohybovat kolem 2 °C, v noci mohou zpočátku klesat až k -7 °C, ke konci měsíce zhruba k -5 °C.

Zhruba od poloviny března by v Česku měly panovat jarní teploty. Některé předpovědní modely dokonce ukazují, že by se teploty mohly vyšplhat až na 15 °C. Ke konci měsíce by ale teploty měly opět klesat a přijít další sněžení.

Britští meteorologové odhadují, že by se denní teploty mohly v březnu pohybovat kolem 8 °C a v dubnu vystoupat až na 12 až 14 °C. Noční teploty by se v březnu měly ještě pohybovat kolem nuly, v dubnu by ale měly stoupnout na zhruba 5 stupňů.

Na přelomu dubna a května by se pak průměrné denní teploty mohly pohybovat kolem 15 °C až 20 °C . Předpovědi na další měsíce už nedokáží pracovat s přesnými teplotami, přesto se meteorologové domnívají, že květen, červen i následující měsíce by měly být teplejší, než obvykle, a to zhruba o 1 °C.

Už v květnu bychom se mohli dočkat teplot nad 20 °C, které by měly nadále stoupat až k letním hodnotám. Červen by již následně měl být tropickým měsícem a v červenci a srpnu by teploty měly stoupat přes 30 °C. V případě července by v maximech teploty mohly dosahovat 38 °C, v srpnu o něco méně. Přesto by dny s teplotami přesahujícími 35 °C neměly být až takovou výjimkou.

Tropické dny neopustí Česko ani v září, kdy se ještě dočkáme teplot kolem 30 °C. Ochlazovat by se mělo začít až v říjnu, kdy by teploty měly dosáhnout maxima kolem 20 °C. Konec roku by mohl být teplejší než ten letošní a zatímco v listopadu by se teploty ještě mohly pohybovat kolem 15 až 17 °C, v prosinci by měly klesnout a v maximech dosáhnout zhruba 15 °C.

Témata: Počasí