VELKÁ PŘEDPOVĚĎ roku 2019! Upečeme se, udeří extrémní tropy!

Polední slunce, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. ledna 2019 10:15

Česká republika prožívá poslední roky žhavá léta plná extrémních teplot a nedostatku srážek. Podle meteorologů nebude ani to letošní výjimkou, a zatímco teploty porostou nahoru, deště se moc nedočkáme. Serveru stars24.cz to prozradila meteoroložka Dagmar Honsová.

Podle Honsové lze v některých oblastech světa z různých indikátorů usuzovat charakter následujícího období. "Například v Austrálii, lze z toho, zda je v Tichém oceánu fáze El Niňo, nebo La Niňa lze předpovídat, zda zdejší léto bude oproti normálu spíše deštivé (La Niňa), nebo suché (El Niňo)," uvedla.

Ve střední Evropě podle ní žádné takovéto závislosti počasí mezi jednotlivými roky neznáme a pohled do historie letního počasí proměnlivost jen dokazuje. "Jen ve 21. století bylo prázdninové počasí každý rok úplně jiné, některé roky se dokonce odlišovaly výrazněji od dlouhodobých klimatických normálů," řekla serveru stars24.cz meteoroložka.

Proměnlivost letního počasí záleží především na konkrétním uspořádání tlakových útvarů nad Evropou a Atlantským oceánem. "To může dát vzniknout tzv. zonálnímu proudění, tedy střídání teplejších slunečných a chladnějších deštivých období nebo naopak bude převládat tzv. anticyklonální situace, kdy se nad východní Evropou ustálí na delší období tlaková výše, která přinese malou oblačnost a vysoké teploty," dodala Honsová.

Letní měsíce bývají těmi nejteplejšími měsíci v roce, ale zároveň také nejdeštivějšími. Srážky se totiž vyskytují i ve dnech s letními nebo tropickými teplotami, které jsou často zakončeny bouřkami, nebo při přechodu front, kdy není výjimkou ochlazení o více než 10 °C za 24 hodin a intenzivní déšť, upozornila meteoroložka.

"To jaké bude léto 2019, zda prodlouží řadu teplotně nadprůměrných prázdnin v posledních letech, ještě nelze s určitostí říci. Sezónní předpovědi zpracovávané různými světovými centry se zatím přiklání k tomu, že léto ve střední Evropě bude teplotně nadnormální v porovnání s dlouhodobým teplotním normálem, který je 17,5 °C a srážkově bude počasí spíše podprůměrné," uvedla pro stars24.cz.

Honsová dodává, že srážky očekáváme zejména v podobě přívalových dešťů, které budou spojené se silnými bouřkami - tedy lokální srážky, které rychle odtečou a nepomáhají zažehnat sucho. Je ale potřeba tyto predikce brát s nadhledem. S určitostí totiž nelze ani tvrdit, jaké počasí bude nakonec během letošní zimy. 

Témata: Počasí Léto