Budou Vánoce na sněhu nebo na blátě? Meteorologové mají špatné zprávy!

Silnice v zimě, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. listopadu 2018 13:35 | Aktualizováno: 5. listopadu 2018 4:06

Počasí venku ničím nepřipomíná konec října a namísto podzimních teplot panují téměř ty letní. Podle meteoroložky společnosti Meteopress Dagmar Honsové se ochladí až 11. listopadu, na nějakou větší zimu si ale budeme asi muset počkat až do příštího roku. Tvrdí, že letošní prosinec bude teplotně připomínat spíše podzim, neboť Česko prožívá nejteplejší v historii měření.

Do střední Evropy podle meteoroložky proudí velmi teplý vzduch od jihovýchodu až jihu a to kolem hluboké tlakové níže nad západní Evropou Vaia,  který přináší výrazně nadprůměrné teploty. K tomu bude převládat zmenšená oblačnost. Hovoříme o létě Všech svatých neboli malém babím létě.

Vypadá to, že nejméně ještě týden budou teploty nadprůměrné a že mírné ochlazení přinesou jen přechody slabých studených front. Ochlazení ale prý přinese přesně sv. Martin tj. 11. listopad.

Ani další týdny ale nebudou o moc chladnější. Pokud budeme vycházet ze sezonních předpovědí velkých světových center, potom to podle meteoroložky vypadá, že prosinec bude v Evropě střední dalším teplotně nadprůměrným měsícem a že bude připomínat spíše podzim, než zimu.

Suchá zima bez sněhu se pak projeví na jaře a v létě dalšího roku. Právě odtávající sníh z nižších nadmořských výšek dokáže doplnit hladinu podzemní vody. Kvůli suchému létu je stále málo vody v rybnících,  nádržích a v řekách jsou nízké průtoky.

Pokud by tak přišly silné mrazy, bude vodní plocha lépe zamrzat. Na druhou stranu rostliny mohou být suchem více oslabeny a silné mrazy je mohou poškodit. A podle meteoroložky samozřejmě platí i to, že i nadále musíme s vodou šetřit.

Dodala také, že období od začátku dubna je zatím tím nejteplejším v historii klementinského měření v Praze. A zatím to na prudký zlom v počasí nevypadá - takže letošní rok bude s největší pravděpodobností teplejší než předchozí roky.

Témata: Počasí