Pozor na výkyvy počasí: Mohou poškodit mobil i tablet! Poradíme, jak je můžete ochránit!

Ilustrační fotografie

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

23. října 2018 16:51

Prudké výkyvy počasí mohou poškodit váš chytrý telefon! Kromě změn teplot moderním technologiím neprospívá ani sluneční záření nebo styk s prachem. Odborníci proto doporučují telefony, tablety a laptopy před "bláznivým" počasím chránit.

Věděli jste, že výkyvy počasí škodí vašim telefonům a tabletům? Pozor si dávejte hlavně na změny počasí provázené přeháňkami a vysokou vlhkostí. Kapičky se totiž pomalu vsakují do mobilu a poškozují elektroobvody, které pak korodují.

Telefon přitom ani nemusí přijít do přímého styku s vodou. Podobné následky se mohou dostavit i v případě, že si s sebou berete telefon nebo tablet do koupelny, když se jdete osprchovat, ještě hůře - když ho máte u sebe ve vaně.

Při vystavení telefonu přímému slunečnímu záření nebo vysokým teplotám zase dochází k poškození baterie a výrazné ztrátě její kapacity. Naopak při nízkých teplotách mohou mobilní telefony "zamrzat", software pak pracuje pomalu a nesouvisle.

Nejčastější škody vznikají při nošení mobilu v kapse. Když si takový člověk sedne, může mechanicky poškodit displej nebo ohnout celé zařízení. Nečistoty z kapes se mohou dostat i do různých otvorů telefonu - např. do zdířky pro nabíječku, mikrofonu nebo vstupu pro sluchátka.

Tipy, jak svůj telefon ochránit a prodloužit jeho životnost:

1. Nenoste telefon na místa, kde je nadměrná vlhkost - například do koupelny nebo na balkón, když prší.

2. Ve vedrech nenechávejte mobil na palubní desce aut, kde se může teplota vyšplhat až na 60 stupňů.

3. Používejte jen certifikované nabíječky. Necertifikované nabíjecí kabely mohou rapidně snižovat životnost baterie, případně poškodit nabíjecí obvod.

4. Nenoste telefon v kapsách u kalhot. Vyvarujete se mechanickému poškození nebo znečištění různých vstupů.

5. Baterie nabíjejte ještě před úplným vybitím. Lithium-ion a lithium-polymer jsou baterie, jejichž kapacita by se měla udržovat na co nejvyšší úrovni, tedy nevybíjet až na nulu, ale dobíjet průběžně - i když má telefon ještě třeba 40 % baterky. Úplným vybíjením se rapidně snižuje jejich životnost.

Témata: Počasí mobily notebook