Orkán decimuje Česko: Nic takového jsem nikdy neviděl, popsal svědek. Vlaky stojí, domácnosti bez proudu

Blesk zachycen při bouři v orkánu Fabienne (září 2018).

Autor: Jan Novák, stars24.cz

23. září 2018 22:29 | Aktualizováno: 24. září 2018 2:22

Silný vítr, který podle předpovědi meteorologů večer zasáhl od západu Česko, zastavil na několika místech vlaky. Na tratích, hlavně ve středních Čechách leží popadané stromy. V Praze byl kvůli silnému dešti omezen i provoz některých tramvají. Vyplývá to z informací na webových stránek Českých drah (ČD) a Pražské integrované dopravy (PID). Energetici očekávají v noci a v pondělí poruchy a výpadky elektrické sítě.

Silný vítr hlásí v Karlovarském kraji zejména okres Karlovy Vary, kde ČEZ Distribuce eviduje výpadky elektřiny na 70 místech. V Plzeňském kraji registrují energetici zhruba celkem 350 poruch, nejvíce na Domažlicku, následuje jih Plzeňska a Klatovsko.

Všechny čety poruchové služby ČEZ, které byly včetně call centra výrazně posíleny, jsou podle regionální mluvčí ČEZ Michaely Jirovcové v terénu. "Většinou jde o krátkodobé výpadky, ale kvůli nebezpečí silného větru mohou některé výpadky trvat déle, protože naši lidé se nemusí na všechna místa za tmy dostat," uvedla.

"Ještě nikdy jsem něco podobného neviděl, v třešňové aleji u Josefova (u Sokolova) létají stromy přes silnici, v nedaleké Krajkové to kosí smrky v lese. Není vidět na silnici, létají popelnice, značky, všechno," uvedl občan Krajkové. Nejhorší situace je ve vyšších polohách, kde nejde elektřina už několik hodin. Výpadky elektrického proudu hlásí ale také okresní města Sokolov a Karlovy Vary.

Vichřice začala na západě Čech před 19:00. Déšť postupně ustává, ale vítr zesiluje. V obou krajích jsou v terénu stovky profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří odstraňují hlavně popadané stromy a větve ze silnic. Žádné zranění, uzavřenou železnici nebo silnici zatím nehlásí.

Hasiči v jižních Čechách měli dnes od 20:00 do 21:15 zatím 40 výjezdů kvůli silnému větru. Zasahují v několika okresech hlavně u popadaných stromů. ČTK to po 21:00 řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. 

"U nás je to zatím přibližně hodinu, co hasiči jezdí. Začalo to po osmé. Těch událostí je takových 40, popadané stromy. Začalo to na Prachaticku, postupuje to přes Písek, Strakonice na Tábor a něco Českobudějovicko. Popadané stromy, zatím nemám nic dramatického," řekla Matějů.

Energetická společnost E.ON eviduje v jižních Čechách kvůli větru 15 poruch vysokého napětí. Třetina z nich je na Strakonicku. Kolik lidí je bez proudu, firma neví. ČTK to dnes po 21:45 řekla mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Energetici hledají přesná místa poruch, kolik lidí je bez proudu, mluvčí neví. "To je správná otázka, na kterou nejsem schopná odpovědět, a bohužel ani kolegové na dispečinku. Tohle tam nevidí, oni tam zatím nemají (nevidí) odběrná místa, vidí jen trafostanici, která třeba nejde, ale už neví, kolik lidí je na ni napojeno. Máme nějaké lidi v terénu, ale jsou v omezeném režimu, protože počasí není dobré. Kvůli bezpečnosti práce se čeká na ráno," řekla Slavíková.

V Ústeckém kraji vyjížděli hasiči k popadaným stromům hlavně na Lounsku, kde měli do 20:30 zatím desítku výjezdů. V ostatních částech regionu řeší jednotlivé případy, řekl ČTK pracovník operačního střediska krajských hasičů. Železniční doprava stála například v Mutějovicích, kde osobní vlak vyčkával na zmírnění silných poryvů větru. Mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi jezdí vlaky po jedné koleji.

Ve Středočeském kraji je přerušen provoz vlaků v úseku Lužná u Rakovníka a Rakovníkem. Po najetí vlaku do stromu byla poškozena lokomotiva. "Odstraňování mimořádnosti bude trvat nejspíše několik hodin. V úseku je zavedena náhradní autobusová doprava," uvedl na twitteru koordinátor dopravy PID. Další vlaky stojí například na trati z Lysé nad Labem v úseku Všetaty - Dřísy, mezi stanicemi Vrané nad Vltavou a Davle a Berounem a Zdicemi.

V Praze silný déšť dočasně pozdržel tramvaje v Holešovicích, na Malé Straně, ve Vysočanech, u Vozovny Střešovice a na Malovance. Ve všech případech byla podle PID zaplavená výhybka.Hlášení ČEZ:

Dispečink ČEZ Distribuce aktuálně (ke 23.00 hodině) eviduje přes 120 poruch na vedení vysokého napětí, další stovky poruch na vedení nízkého napětí. Nejsložitější je situace v Plzeňském, Karlovarském a Středočeském kraji a Pardubickém kraji a nyní řešíme poruchy také v Olomouckém kraji. Bez elektřiny je na 140 tisíc odběrných míst.

V terénu máme stovky pracovníků poruchových čet i dodavatelských firem. Budou pracovat i přes noc a snaží se obnovit dodávky elektřiny v postižených lokalitách jak nejdříve je to možné. Nicméně po celodenním dešti je na mnoha místech terén podmáčený, k poruchám je obtížné se s těžkou technikou dostat. Na řadě míst stále fouká a vítr i silný déšť nám postup oprav komplikuje.

Podařilo se nám obnovit dodávky v části Karlovarského kraje (nyní pracujeme na obnovení dodávek pro lokalitu Františkových Lázní a na Chebsku), také v části Plzně jsme dodávky obnovili.  Nyní aktuálně řešíme poruchy na Domažlicku, Klatovsku, Rakovnicku, Mělnicku, Benešovsku, Berounsku a Pardubicku a Olomoucku.

Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení, evidujeme také poruchy způsobené údery blesku při bouřce, polámané izolátory. Nejsložitější situaci řešíme na Rakovnicku nedaleko Krušovic, zde nám následkem pádu stromů a silného větru popadalo šest příhradových stožárů vedení velmi vysokého napětí 110 kV. Navíc stožáry spadly do křižujícího vedení vysokého napětí, došlo k přetrhání vodičů i na tomto vedení.  Kde to jde, dodávku zajištujeme zkruhováním (přivádíme po okolních vedeních), během zítřka zde budeme stavět tzv. bypass – náhradní přenosovou trasu, která zajistí kompletní obnovení z napěťové hladiny 110 kV dodávek v této lokalitě.

V případě hlášení poruch prosím volejte na  bezplatnou distribuční linku 800 850 860.

Témata: orkán Fabienne (září 2018) Vichřice česko Bouře