VÝSTRAHA: Do Česka se přižene velmi silný orkán! Může napadnout i sníh

Větrný rukáv

Autor: ČTK, stars24.cz

22. září 2018 13:45

Do České republiky se žene velmi silný vítr, který může na horách dosahovat i síly orkánu. Meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu před velmi silným větrem pro celou zemi, která platí od nedělního večera až do pozdního pondělí.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velmi silným větrem je platná od nedělních 18:00 až do pondělního rána, následně meteorologové snižují stupeň ohrožení, stále ale bude platit varování před silným větrem a to až do pondělí do 18:00. 

"Nad zeměmi Beneluxu se v neděli během dne rychle prohloubí tlaková níže a bude postupovat dále k východu. Její přechod přes severní části našeho území v noci na pondělí s sebou přinese velmi silný vítr. V pondělí během dne k nám bude po její zadní straně v čerstvém severozápadním proudění pronikat studený vzduch," informují meteorologové ČHMÚ. 

Vítr začne zesilovat v neděli večer od západu, bude dosahovat rychlosti 8 až 13 metrů za sekundu, v nárazech pak může mít i 25 metrů za sekundu, na horách až 35 metrů za sekundu, což je 126 kilometrů v hodině.  

Silný vítr vydrží i přes pondělí, bude ale o něco slabší, v nárazech by mohl dosahovat kolem 20 metrů za sekundu (72 kilometrů v hodině).

Po teplém týdnu přes Českou republiku přešla v pátek studená fronta, po které k nám začal proudit studený vzduch od západu. Teploty v sobotu výrazně poklesly a ochlazování bude i nadále pokračovat. V neděli bude podle ČHMÚ kolem 14 až 17 °C, v pondělí má být dokonce jen 9 až 12 °C, během dne má navíc teplota i nadále klesat. 

Během pondělního dne očekávají meteorologové ČHMÚ déšť na většině našeho území, na hřebenech hor se mohou objevit srážky sněhové.

 

Orkán je nevyšší stupeň na Beaufortovy stupnice síly větru, rychlost větru dosahuje 118 kilometrů a více.

Pracovníci ústavu doporučují lidem, aby se pokud možno nezdržovali při silných nárazech větru venku, zvláště poblíž stromů nebo starších budov, ze kterých může vítr strhnou střešní krytinu.

Rovněž by se lidé neměli vydávat do hor. Hrozí také pády elektrického vedení. Ke spadlým drátům by se lidé neměli přibližovat. Lidé by také měli podle meteorologů doma zajistit okna a dveře i schovat, či upevnit volně ležící předměty, jako květináče nebo zahradní nábytek. Vítr může strhávat i jedoucí a stojící auta.

Témata: Počasí Vichřice