Konec podzimního počasí? Do Čech přijdou mrazy a sníh

Mráz nás může i zabít, na rozdíl od tepla

Autor: Jan Novák, stars24.cz

26. října 2017 23:33

Dnešek byl posledním relativně teplotně příjemným dnem. Už od zítřka se začne prudce ochlazovat, o víkendu napadne sníh a příští týden se dostaví mrazy při teplotách několika stupňů pod nulou. Vyplývá to z výhledu počasí Českého meteorologického ústavu.

Ještě dnes k nám bude od jihozápadu zasahovat slábnoucí výběžek vyššího tlaku vzduchu. Počasí na severu a severovýchodě území ale začne ovlivňovat zvlněná studená fronta, která v pátek přejde přes naše území k jihu. Za ní k nám bude proudit chladný a vlhký vzduch.

O víkendu už budou v zesilujícím severozápadním proudění postupovat přes naše území frontální systémy a od neděle k nám bude kolem tlakovéníže nad Pobaltím a postupně východní Evropou proudit studený vzduch od severu. 

Ve čtvrtek očekávají meteorologové oblačno až zataženo, na jihu a jihozápadě území místy až polojasno. Na severu a severovýchodě území ojediněle, na horách místy slabý déšť. Nejvyšší denní teploty ale vystoupají na 13 až 17 °C.

V pátek očekávejme oblačno až zataženo, od severozápadu postupně déšť nebo přeháňky. Odpoledne se zejména na horáchobjeví přeháňky, později večer nad 1100 m smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °Cna jihovýchodě až 14 °C.

V sobotu bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, na horách četnější a v polohách nad 1000 m zpočátku smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. 

V neděli už bude převážně zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, a nad 900 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na jihovýchodě až 14 °C, během dne od severu ochlazování. Očekávejme také silný severozápadníaž západní. Na horách se budou postupně tvořit sněhové jazyky.

V pondělí náš čeká proměnlivá oblačnost, na většině území přeháňky, nad 400 m většinou sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. 

V dalších dnech bude zpočátku polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Během období od západu oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty +3 až -2 °C, postupně 7 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 9 °C, místy vystoupají na 13 °C.

Témata: Počasí Zima sníh