Konec extrémních veder? Teploty začnou prudce klesat!

Letní počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. srpna 2018 9:20

Nadprůměrně teplé počasí vydrží minimálně do konce srpna a zřejmě i v první polovině září. Koncem příštího týdne se sice ochladí na dvacet stupňů Celsia, do konce letních prázdnin ale teploty znovu porostou. Tropické už ale nebudou.

Už ale asi nepřekročí tropickou třicítku jako v uplynulých týdnech. Srážky budou průměrné, jen přechodné a ne na celém území republiky, takže v některých oblastech se srážkový deficit bude i nadále prohlubovat. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V první polovině září budou sice teploty s blížícím se podzimem klesat, ovšem stále budou panovat mírně nadprůměrné hodnoty pro toto roční období.

"Období od 20. srpna do 16. září jako celek zůstane teplotně nadprůměrné. Po velmi suchem období s podprůměrnými srážkami by se úhrny srážek v následujících týdnech měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru. Srážky se ovšem budou vyskytovat jen přechodně a budou na území republiky rozděleny nerovnoměrně, což znamená, že v některých oblastech se srážkový deficit bude i nadále prohlubovat," uvedli meteorologové.

Dny od 23. července do 19. srpna se podle ČHMÚ zapíšou jako období s nejvyššími teplotami v novodobé historii. "Důvodem je, že v každém ze čtyř týdnů po sobě byly naměřené nadprůměrné teploty," konstatovali meteorologové.

Předpověď na neděli:Jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a ojedinělepřeháňky nebo i bouřka, zejména na horách. Nejnižší noční teploty17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C, v 1000 m na horáchkolem 23 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pondělí:Jasno až polojasno. Odpoledne na horách ojediněle přeháňky. Nejnižšínoční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C. Mírnýzápadní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na úterý:Převážně polojasno. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyššídenní teploty 27 až 31 °C, na jihu Moravy až 33 °C. Slabýseverozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na středu:Jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyššídenní teploty 29 až 33 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na čtvrtek:Jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyššídenní teploty 29 až 33 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Polojasno až oblačno, postupně oblačno až zataženo a na většině územíobčasný déšť nebo přeháňky, zpočátku místy i bouřky. Ke konci obdobíubývání srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty zpočátku18 až 14 °C, postupně 13 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty zpočátku28 až 32 °C, od západu postupně 20 až 25 °C.

Témata: Počasí