Varování meteorologů: Česko zasáhnou silné bouřky!

Bouřky, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. července 2018 15:00

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před silnými bouřemi, které v sobotu a v neděli zasáhnou Českou republiku. Mohou být doprovázeny přívalovými dešti.

Podle meteorologů se mohou od sobotního odpoledne až do nedělního večera vyskytnout silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm.

Výstraha platí především pro Plzeňský, Středočeský, Jihočeský, Jihomoravský a Zlínský kraj a Vysočinu. Přívalové deště mohou následně zaplavit níže položená místa a způsobit lokální povodně.

Nejvyšší teploty by dnes i přesto měli dosahovat 27 až 31 °C, v 1000 m na horách kolem 22 °C. objeví se mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

V neděli bude oblačno až zataženo, v jižní polovině území místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Na ostatním území srážky jen ojediněle. Večer ubývání srážek a na severozápadě a severu i oblačnosti.

Nejvyšší teploty dosáhnou 23 až 27 °C, na severu a severovýchodě ojediněle až 29 °C, v 1000 m na horách kolem 19 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí. 

Témata: Počasí Bouřky