Průměrné počasí v létě? To nezní moc dobře. Výhled hovoří jasně

Letní počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

27. července 2023 6:00

Mnohými evropskými zeměmi zmítají vedra, v Česku se ale daly tropy v posledních dnech na ústup a zřejmě se jen tak nevrátí. Podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nás čeká až do poloviny srpna teplotně i srážkově průměrné období.

Meteorologové vydali výhled v pondělí, kdy uvedli, že tento i následující tři týdny budou na rozhraní průměrných až podprůměrných teplot. "Průměrná minima v jednotlivých týdnech by se měly pohybovat od 15 do 10 °C, maxima se budou udržovat kolem 25 °C. Celkově bude období do konce druhé srpnové dekády teplotně průměrné či slabě podprůměrné," sdělili.

Srážkově má být sledované období normální nebo slabě podnormální, přičemž se neočekávají výrazné rozdíly v jednotlivých týdnech.

"V prvním předpovědním týdnu budou dny se srážkami četnější a naprší o něco více, než je obvyklé pro tuto roční dobu. V dalších týdnech se budou srážkové úhrny udržovat kolem normálu, přičemž ve dnech s bouřkami se mohou vyskytnout i výrazné denní úhrny," dodali meteorologové.

Témata: Počasí Léto ČHMÚ