Kroupy v Itálii, jaké jsme v Evropě dosud neviděli. Padl nový REKORD

Kroupy, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. července 2023 10:00

Extrémní počasí v Evropě se letos v červenci neprojevuje jen vlnou veder, ale na některých konkrétních místech také bouřkami, které doprovází kroupy o velikosti, jakou Evropa ještě neviděla.

Zaujaly proto i naše meteorologovy z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), kteří upozornili, že dosavadní evropský rekord v největší zaznamenané kroupě vydržel pouhých pět dní.

#KonvektivniSkupina Jen 5 dní vydržel evr. rekord v největší zaznamenané kroupě. 16 cm vystřídalo 19 cm a ne zcela překvapivě opět na S 🇮🇹. Do svět. rekordu chybělo jen 1,3 cm❗️ Sev. 🇮🇹 je evropským "hotspotem" ve výskytu gigantických krup nad 10cm. Zdroj: @essl_ecss, ESWD, SHMU. pic.twitter.com/kzDzsY31j6

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) July 26, 2023

"16 cm vystřídalo 19 cm a ne zcela překvapivě opět na severu Itálie. Do světového rekordu chybělo jen 1,3 cm. Sever Itálie je evropským 'hotspotem' ve výskytu gigantických krup nad 10cm," uvedli meteorologové.

Jak jsme vás informovali, experti z ČHMÚ o uplynulém víkendu varovali, že mimo jiné na severu Itálie budou v pondělí a úterý hrozit další extrémně silné supercelární bouřky. Právě kroupy při nich neměly být úplnou výjimkou.

Témata: Kroupy Počasí Bouřky Itálie