Extrémní počasí ve světě: Evropa zažívá dříve nemožná vedra, experti varují i do budoucna

Léto, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. července 2023 14:26

Vlny veder v letních měsících už v Evropě, Severní Americe a Číně nebudou výjimkou, varují odborníci. Podle britské stanice Sky News žádají vlády, aby se v budoucnu na takovéto vlny lépe připravily.

Na rostoucí pravděpodobnost vln veder v příštích letech poukázali klimatičtí experti z World Weather Attribution (WWA). Některé části tří zkoumaných regionů vykázaly v průběhu léta teploty až 45 stupňů Celsia. Navíc červencová vlna veder v Číně byla až padesátkrát pravděpodobnější kvůli vysokým emisím skleníkových plynů.

Zatímco by bez globálního oteplování byly takto vysoké teploty v Evropě a Severní Americe prakticky nemožné, Čína by je očekávala zhruba jednou za 250 let. Nyní lze podle výsledků studie očekávat, že v Severní Americe se takováto vedra vyskytnout jednou za 15 let, v Evropě co 10 let a v Číně jednou za pět let.

„Výsledek této atribuční studie není překvapivý. Svět nepřestal spalovat fosilní paliva, klima se stále otepluje a vlny veder jsou stál extrémnější. Je to tak jednoduché. Je naprosto zásadní, aby vlády na letošní klimatické konferenci COP uzákonily postupné vyřazování fosilních paliv,“ poznamenala autorka zprávy Friederike Ottová z Granthamského ústavu pro změnu klimatu.

Tragickým důsledkem zhoršujícího se stavu klimatu je fakt, že loni v létě napříč Evropou zemřelo na příčiny související s horkem až 61 tisíc lidí. Letošní čísla ještě nejsou známá. „Potřebujeme kulturní posun ve způsobu, jakým přemýšlíme o extrémním horku. Extrémní vedro je smrtelné a rychle narůstá,“ nastínila spoluautorka zprávy WWA a ředitelka klimatického centra Červeného kříže a Červeného půlměsíce Julie Arrighi.

„Je zásadní škálovat varovné systémy, akční plány pro horka a investice do dlouhodobých adaptačních opatření. To zahrnuje městské plánování a posílení odolnosti kritických systémů jako je zdravotnictví, elektřina, voda a doprava,“ vysvětlila.

Témata: Počasí Léto evropa Čína Teplotní rekordy