Nebezpečí požárů v Česku: Situace se zlepšila, meteorologové upravili výstrahu

Požár, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

25. července 2023 12:20

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý rozšířil území, pro které v současnosti neplatí zvýšené riziko požárů. Pro většinu Česka však nadále platí nízký stupeň nebezpečí vzniku a šíření požárů.

Aktuálně je bez zvýšeného rizika celé území Moravskoslezského kraje a také okresy Šternberk, Olomouc a Hranice v Olomouckém a Valašské Meziříčí a Rožnov pod Radhoštěm ve Zlínském kraji. Pro zbytek území České republiky platí nízký stupeň nebezpeční vzniku a šíření požárů.

#vystraha: Nebezpečí požárů.Výstraha snižuje stupeň nebezpečí vzniku a šíření požárů a pro část území výstrahu ruší. Na základě srážkových úhrnů se bude výstraha dále upřesňovat, případně rušit. Podrobnosti a aktualizace zde https://t.co/1u0AalHkXm nebo v mobilní aplikaci ČHMÚ pic.twitter.com/Qza85Kv3XA

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) July 25, 2023

Meteorologové doporučují nerozdělávat oheň v přírodě či neodhazovat cigaretové nedopalky na zem. Lidé by se měli řídit místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Doporučeno je také dbát na úsporné hospodaření s vodou.

K nejhoršímu lesnímu požáru v historii České republiky došlo minulý rok v létě v oblasti Národního parku České Švýcarsko v Ústeckém kraji. Policie na jaře oznámila objasnění případu, zadrženému hrozí v případě prokázání viny až 15 let za mřížemi.

Témata: Požáry ČHMÚ