Počasí: Českem se prohnaly silné bouřky s kroupami a extrémně silnou supercelou

Bouřka, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. července 2023 19:18

Část jižní Moravy zasáhly dnes odpoledne silné bouřky. Hasiči přibližně evidují desítky výjezdů, především k popadaným stromům. Meteorologové na Kyjovsku pozorovali extrémně silnou levostáčivou supercelu.

Meteorologové odpoledne varovali před velmi silnou supercelou na jižní Moravě. Radarové odhady naznačovaly i možnou přítomnost velkých krup, větších než 4 cm. "Právě jsme vydali výstrahu před pozorovaným jevem. Hlavními nebezpečnými jevy budou kroupy, nárazy větru a intenzivní srážky," uvedli meteorologové před pátou hodinou.

Později rozšířili oblast výstrahy před extrémně nebezpečnou supercelou až po Olomoucko a na pozorovaný jev vydali nejvyšší stupeň výstrahy. Supercela nyní podle meteorologů postupuje na sever.

"Velmi silná bouřka postupuje dále k severu směrem na Ostravsko a Opavsko. Spojuje se s dalšími, slabšími buňkami. další výrazná supercela zasáhne Břeclavsko. V jejich rámci i nadále počítejme s nárazy větru i nad 90 km/h, větší vrstvou menších krup a přívalovými srážkami," napsali meteorologové.

Bouřky zaměstnávají hasiče především na jižní čísti Moravy. Řadu zásahů měli na Břeclavsku, Vyškovsku a Hodonínsku. I hasiči ve Zlínském kraji po bouřkách doprovázených silným větrem a místy i krupobitím odstraňovali popadané stromy a větve.

Témata: Počasí Bouřky