Kroupy ve Francii byly OHROMNÉ. Zaujaly i české meteorology

Kroupy ve Francii byly opravdu velké.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

12. července 2023 14:10

Bouřky v tomto týdnu netrápí pouze Česko. Ve Francii v úterý udeřily supercelární bouře, které místy doprovázelo krupobití. Velikost krup přitom zaujala i meteorology z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

ČHMÚ informoval během úterního večera na twitteru, že ve Francii se vyskytují velmi intenzivní supercelární bouře. "Už byly zaznamenány kroupy i o velikosti 10 centimetrů," uvedli meteorologové a zveřejnili i fotografii.

Supercelární bouře je typ konvektivní bouře, která je tvořená jednou dominantní mohutnou konvektivní buňkou. Ač to tvrdí některé zjednodušující definice, ve skutečnosti nejde o jedinou stabilně přetrvávající buňku.

Českem se bouřky prohnaly v noci na dnešek. Silný vítr, který měl v nárazech rychlost až 80 kilometrů za hodinu, kácel stromy na silnice. Například středočeští hasiči vyjížděli v kraji ke dvaceti popadaným stromům, které blokovaly komunikace. Napršelo až 15 milimetrů.

Další bouřky hrozí podle aktuální výstrahy od dnešní 15. hodiny v Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji, na Vysočině a v jižních okresech Plzeňského kraje.

Témata: Kroupy Francie Počasí