Silné bouřky po celém Česku: Meteorologové vydali výstrahu, mohou padat kroupy

Bouřka, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

10. července 2023 11:45

Po celém Česku s výjimkou západních Čech dnes mohou udeřit silné bouřky. Během pondělního dopoledne před nimi varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zároveň prodloužil výstrahu kvůli vysokým a velmi vysokým teplotám. Nadále hrozí také požáry.

"Během dneška se budou místy vyskytovat bouřky. Ojediněle mohou být intenzivní, doprovázené zejména silnými nárazy větru (kolem 80 km/h, výjimečně i vyššími), kroupami a krátkodobým intenzivním deštěm," uvedli meteorologové na twitteru. V Čechách hrozí mezi 12. a 21. hodinou, na Moravě a ve Slezsku pak od 15. hodiny do půlnoci.

#vystraha Horké počasí bude pokračovat. Během zítřka zaznamenáme i přes 31 °C. Během dneška se budou místy vyskytovat bouřky. Ojediněle mohou být intenzivní doprovázené zejména silnými nárazy větru (kolem 80 km/h, výjimečně i vyššími), kroupami a krátkodobým intenzivním deštěm. pic.twitter.com/QbImdOpoLh

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) July 10, 2023

ČHMÚ zároveň prodloužil výstrahu před vysokými či velmi vysokými teplotami. Vedra budou sužovat Česko nejméně do středy. Dnes se varování týká celé země, nejtepleji má být na jižní Moravě.

Nadále je aktuální také nebezpečí požárů, výstraha platí do odvolání. "Dnešní bouřky budou mít spíše lokální charakter, riziko požárů proto nijak výrazně nesníží," dodali meteorologové.

Témata: Počasí Bouřky ČHMÚ