Nová výstraha před extrémy počasí: Hrozí TORNÁDO a velmi silné BOUŘKY

Tornádo, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

22. června 2023 12:37

V Čechách podle aktualizované výstrahy hrozí od dnešního večera extrémně silné bouřky s krupobitím. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nelze vyloučit ani vznik tornád na západě a severozápadě Čech.

Extrémně silné bouřky hrozí podle výstrahy od 18 hodin do páteční čtvrté hodiny ranní v západních, jižních, severních a středních Čechách a také v Praze. Meteorologové v nich očekávají nárazy větru o rychlosti kolem 110 kilometrů za hodinu, kroupy o velikosti kolem pěti centimetrů a intenzivní déšť. Vítr může lámat větve a vyvracet stromy.

Aktualizace výstrahy ČHMÚ EXTRÉMNĚ SILNÍÉ BOUŘKY. Zvyšujeme stupeň nebezpečí na bouřky v části Čech na extrémní, na většině území Moravy a ve Slezsku na vysoký a měníme její časovou platnost. Výstraha před teplotami zůstává beze změny. Informace o vývoji budeme upřesňovat.

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI)

Český hydrometeorologický ústav na twitteru uvedl, že nejprve hrozí osamocenější supercely s krupobitím. Následovat má konvektivní systém s potenciálem velkoplošných škod. "Nemůžeme vyloučit ani vznik tornáda zejména zpočátku večera na izolovanějších supercelách na západě a severozápadě Čech," upozornili meteorologové.

Ve zbytku země se očekávají velmi silné či silné bouřky s nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, kroupami a intenzivním deštěm.

Témata: Počasí Bouřky Tornádo ČHMÚ