Počasí: Do Česka se ženou silné bouřky, udeří odpoledne a večer

Bouřka, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. června 2023 13:27

Dnes odpoledne a večer se v Česku očekávají bouřky, přičemž ty nejsilnější se mohou vyskytnout v oblasti od středních Čech přes Vysočinu až po západ Jihomoravského kraje.

Bouřky budou doprovázeny silným větrem s nárazy dosahujícími rychlosti až 70 kilometrů za hodinu, případně i kroupami a ojedinělými krátkodobými přeháňkami s úhrny srážek kolem 20 milimetrů. Vyplývá to z aktuálního výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výstraha meteorologů je platná od dnešního poledne. ČHMÚ upozornil: "Odpoledne a večer se budou místy vyskytovat bouřky, příležitostně i silné. Větší pravděpodobnost silných bouřek je očekávána ve středních Čechách a na Vysočině." Bouřková aktivita se večer postupně oslabí.

Meteorologové také varují před následky bouřek, jako jsou silné poryvy větru, které mohou vyvracet stromy a lámat větve, a také před nebezpečím kroup a blesků.

"Je důležité dbát na bezpečnost, zejména ohledně rizika zásahu bleskem a možnosti úrazu padajícími nebo létajícími předměty," upozornili meteorologové. Motoristy také vyzývají k opatrnosti při řízení v bouřkových podmínkách.

Témata: Počasí Bouřky