Lubnou u Poličky se podruhé za pár týdnů prohnalo tornádo

Bouřka, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

10. června 2023 19:29

Lubnou u Poličky na Svitavsku v sobotu opět zasáhlo tornádo, které v obci řádilo už na konci letošního dubna. I dnes bylo slabé a nezpůsobilo větší škody. Experti se chystají vydat na průzkum místa.

Na tornádo upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na facebooku. Obec jím byla zasažena kolem půl jedné po poledni, intenzita byla předběžně odhadnuta na F0 či F1. Více informací má poskytnout terénní průzkum.

Jeden už na místě proběhl prvního květnového dne, o jeho výsledcích informoval ústav v tiskové zprávě. Experti tehdy dospěli k závěru, že 29. dubna obec zasáhlo slabé tornádo, přičemž průměrná rychlost větru dosáhla 128 kilometrů za hodinu. Škody byly doloženy po trase o délce přibližně 500 metrů.

Téhož dne byl stejný jev zaznamenán také v Nejepíně u Chotěboře a v rakouské obci Niederfladnitz nedaleko českých hranic. "Všechna tornáda byla slabá a velmi krátkého trvání. Příčinou vzniku byl přechodně silnější updraft (výstupný proud) jader konvektivních bouří ve stádiu nižších supercel nebo ve stádiu slučování více buněk," uvedli meteorologové.

Témata: Tornádo Bouřky ČHMÚ Počasí