Obávané El Niňo se vrací. Jaké počasí způsobuje tento meteorologický jev?

Déšť, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

9. června 2023 9:19

Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) ve čtvrtek oznámil příchod meteorologického jevu El Niňo, který zvyšuje pravděpodobnost extrémního či nezvyklého počasí v některých oblastech na Zemi.

Úřad o příchodu El Niňa informoval na webu, kde připomněl, že jde o jev vyznačující se vyššími než průměrnými teplotami moře v okolí rovníku v centrálním a východním Pacifiku. Objevuje se v průměru každé dva až čtyři roky.

"V závislosti na jeho síle může El Niňo způsobit řadu věcí, například zvýšit riziko silných dešťů či naopak sucha na některých místech na světě," uvedla k tomu klimatická vědkyně Michelle L'Heureux.

Pro jev jsou typické vyšší průměrné teploty v západní a střední Kanadě a západních a severních oblastech Spojených států amerických či zvýšené množství srážek na Floridě a snížené srážkové úhrny v Ohiu, píše se na webu ČHMÚ Brno.

El Niňo, což ve španělštině znamená chlapeček, naposledy působilo v roce 2016, což byl pro svět rekordně teplý rok. Nyní nastupuje po třech letech jevu La Niňa.

Témata: El Niňo Počasí